BiH
0

Švedska vlada donira još dva miliona eura za rad Suda i Tužilaštva BiH

FENA
Kraljevina Švedska donirat će dodatna dva miliona eura za rad Suda i Tužilaštva BiH, rezultat je međunarodne konferencije o finansijskim potrebama bh. pravosuđa koja je danas održana u Sarajevu.

Riječ je o konferenciji u organizaciji Ministarstva pravde BiH, koja predstavlja nastavak donatorske konferencije za reformu pravosuđa u BiH održane krajem marta u Briselu.

Švedski ambasador u BiH Lars Erik Wingren izjavio je nakon konferencije kako je razvoj pravosudnog sektora u BiH jedan od vrlo bitnih ciljeva u narednom periodu, te da je švedska vlada impresionirana radom Suda BiH.

-Zbog toga je Švedska agencija za međunarodni razvoj (SIDA) odlučila donirati dodatna dva miliona eura za budžet Suda BiH za narednu godinu, potvrdio je švedski ambasador.

On je izrazio nadu da će novac koji su obećali za narednu godinu biti dovoljan za rad Suda BiH do uspostavljanja stategije za razvoj cjelokupnog pravosudnog sektora u našoj zemlji.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić pojasnio je kako ovaj sastanak nije bio zamišljen kao donatorska konferencija, navodeći da pojedine zemlje koje su dosad donirale najveći dio iznosa za Sud i Tužilaštvo BiH očekuju i da ostale zemlje pokažu svoje opredjeljenje za podršku razvoju ovog sektora.

Naveo je kako postoji ciljana grupa zaljevskih zemalja s kojima o ovom pitanju treba bilateralno nastaviti razgovore, te je izrazio očekivanje da pitanje nedostatka novca za ovaj sektor do kraja godine biti riješen.

Osim predstavnika ambasada zemalja donatora, konferenciji su prisustvovali i visoki predstavik Christian Scwartz-Schilling i predsjednik Haškog tribunala Fausto Pocar, koji su ukazali na izvanredne rezultate rada Suda i Tužilaštva BiH.

-Oni su svim donatorima ukazali na važnost podrške nastavku rada državnog Suda i Tužilaštva sa standardima koje smo dosad uveli, izjavila je predsjednica Suda BiH Medžida Kreso.

Ministar pravde BiH Slobodan Kovač istaknuo je kako BiH reformu pravosuđa mora provesti dokraja, te da u tome ima podršku međunarodne zajednice.

-Na nama je da napravimo programe, da budemo spremni i sposobni da svijet uvjerimo da radimo dobro i da se u ovom sektoru primičemo evropskim standardima, naveo je Kovač.