BiH
0

Slučaj "Hrvatska-Brazil" dovodi u pitanje ideju multinacionalizma

FENA
Mostar
Mostar
Predstavnici Omladinskog kulturnog centra "Abrašević" upozoravaju da se nerješavanjem problema nacionalizma i problema nepoštivanja drugih, dovodi u opasnost postojanje multinacionalnog Mostara.

U povodu nereda koji su izbili preksinoć, 13. juna, nakon završetka nogometne utakmice između selekcija Hrvatske i Brazila, OKC se oglasio saopćenjem za javnost u kojem, između ostalog, stoji.

"Poštovane sugrađanke i sugrađani, Mostar je ponovno bio poprište i ,,bojišnica" nacionalnističke mržnje, ksenofobičnog duha i malograđanskog odgoja koji žari i pali malorazumnim mozgovima naučenim na podjele, kaos, nepovjerenje i osjećaj stalnog ponižavanja i straha koji se rađa prema drugome i drugačijem, navodi se u saopćenju OKC-a.

Oni upozoravaju kako se stanovnici Mostara nikada nisu ozbiljno pozabavili pitanjima pomirenja niti ozbiljno raspravljali o onome što se dešavalo u posljednjim decenijama.

"Djeca nam izučavaju i poznaju samo istinu o Svome plemenu i krvnosrodnim klanovima, prepoznaju samo Svoje kao dobre i ponosne, izgrađujući svoj identitet na mržnji prema onom drugome i drugačijem. Nacionalna netrpeljivost je preovladavajući ,,kohezioni" faktor bh. društva i to ne možemo da ne uviđamo i ne prepoznajemo", objašnjavaju predstavnici OKC-a te dodaju:

"Odgovornost za mostarski slučaj ,,Brazil-Hrvatska" moramo preuzeti MI, Mostarci, građanke i građani. Zato OKC Abrašević neće sjediti ,,skrštenih ruku" i čekati neki novi sličan ,,slučaj." Bit ćemo na ,,prvoj liniji bojišnice" za mir i sigurnu budućnost mladosti i Grada Mostara", poručuju iz OKC-a.