BiH
0

Završetak radova na Sarajevskoj zaobilaznici

FENA
Vlada Federacije BiH donijela je na svojoj posljednjoj sjednici odluku kojom daje saglasnost na Sporazum o izmjeni i dopuni Finansijskog ugovora između Evropske investicijske banke i BiH za "Projekat za puteve BiH" u dijelu koji se odnosi na Sarajevsku zaobilaznicu, a koji će biti podnesen Parlamentu FBiH na odobrenje.

Potreba za izmjenama i dopunama ovog sporazuma nastala je zbog kašnjenja u izgradnji Sarajevske zaobilaznice, zbog čega sredstva kredita EIB u iznosu od 31,5 miliona eura nisu mogla biti povučena do datuma raspoloživosti kredita (30. 6. 2006.).

Do sada je za izgradnju zaobilaznice od povučeno svega pet od 36,5 miliona eura, koliko je za ove namjene predviđeno u okviru ukupno odobrenih 70 miliona eura kredita Evropske investicijske banke namijenjenih Projektu izgradnje puteva u BiH. Finansijski ugovor o ovom kreditu datira iz 2000. godine.

Cilj projekta Sarajevska zaobilaznica jeste da se izgradi 10,6 kilometara dugačka zaobilaznica zapadno od Sarajeva, uz panevrpski koridor 5-C, putna mreža između zaobilaznice i urbane mreže te poboljšanje postojećeg puta kao pristupa ovoj putnoj vezi.

Sarajevska zaobilaznica počinje od kraja prve dionice autoputa Sarajevo - Zenica na sjeveroistoku.

Na dionici Jošanica - Butila izgradit će se tuel Ostrik, dužine 270 metara, i tunel Ožega od 400 metara. Na dijelu Butila - Vlakovo tunel Treševine, približne dužine 165 metara, izgradit će se na principu "presijci i pokrij". Zaobilaznica od Jošanice do Blažuja uključuje sedam vijadukta, od kojih dva idu preko meandera rijeke Bosne.

Dionica Butila - Briješće - ul. Safeta Zajke uključuje vijadukt dužine 954 metra nad dvjema željezničkim trakama i buduću zaobilanicu Briješće, kao i 120 metara dug nadvožnjak preko željezničke trake između dionice Briješće i ul. Safeta Zajke. Na ovoj dionici neće biti tunela.

Procijenjeni datum završetka ukupnih radova je 30. juni 2010. godine.