Film/TV
0

"Grbavica" Jasmile Žbanić kandidat BiH za Oscara

FENA
U organizaciji Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine u subotu je organizovano glasanje za izbor filma koji će u ime toga udruženja biti predložen za nominaciju za nagradu Američke filmske akademije - Oscar.

Predloženi su bili filmovi "Grbavica" Jasmile Žbanić, "Nebo iznad krajolika" Nenada Đurića i "Nafaka" Jasmina Durakovića.

Duraković i Đurić su odustali od kandidature, tako da je jednoglasno u ime Udruženja filmskih radnika BiH nominiran film Jasmile Žbanić "Grbavica".

Riječ je o filmu koji je nakon nekoliko prikazivanja postigao značajan svjetski uspjeh. Između ostaloga, dobitnik je Zlatnog medvjeda za najbolji film na ovogodišnjem Berlinalu.

Jasmin Duraković, reditelj filma "Nafaka", govoreći o odustajanju od kandidature, rekao je da je u ovom trenutku njemu najvažnije da je film primljen kod publike. Kako Duraković kaže, u ovom trenutku i nisu spremni za utrku za Oscara jer su pred ekipom i producentima filma brojne obaveze, poput distribucije... Duraković je kazao da će iduće godine njegov film biti spreman da se ponovo kandiduje za nominaciju Udruženja filmskih radnika BiH.