BiH
0

Poginuo "Crocodile Hunter" Steve Irwin

Sarajevo-x.com
Steve Irwin, svjetski poznata australska TV ličnost i strastveni environmentalist poznat kao"Crocodile Hunter", preminuo je u ponedjeljak tokom snimanja dokumentarca o životinjskom svijetu u sjevernim vodama Australije.

Prema izjavi glasnogovornika Australian ZOO-a, 44-godišnji upravitelj Australian ZOO zoološkog vrta preminuo je ubrzo nakon otrovnog uboda raže u predjelu prsa dok je ronio u blizini grebena Great Barrier.

Članovi njegove TV ekipe učinili su sve kako bi mu spasili život, ali bilo je uzaludno.

Irwin je bio poznat po strastvenoj ljubavi prema divljim životinjama, a njegova TV emisija "Crocodile Hunter" koja je prvi put emitovana 1992. godine u Australiji, doživjela je veliki uspjeh i redovno se prikazuje širom svijeta na TV kanalima Animal Planet i Discovery.

[SLIKA]1[/SLIKA]

"Svijet je izgubio velikog čovjeka, strastvenog zaštitnika prirode i jednog od najponosnijih očeva na svijetu. Umro je radeći ono što najviše voli i napustio je ovaj svijet sretan i spokojan." -izjavio je Irwinov prijatelj i producent John Stainton.

Irwinova zadivljujuća predanost zaštiti prirode učinila ga je glasnogovornikom divljih životinja u Australiji i šire. Zahvaljujući naporima "Crocodile Huntera", australska vlada nedavno je odustala od legaliziranja lova na krokodile za bogate turiste u Sjevernoj Australiji.

Prilikom gostovanja u jednom australskom TV showu izjavio je: "Ubijanje jedne od naših najljepših životinja iz zabave imat će veoma negativan utjecaj na turizam. Zaledim se i pri pomisli na takve grozote."

Steve Irwin je iza sebe ostavio suprugu Amerikanku Terri Irwin, osmogodišnju kćerku Bindi Sue i trogodišnjeg sina Boba.

[SLIKA]2[/SLIKA]

Bračni par Irwin upoznao se 1991. godine tokom Terrinog boravka u Australiju, a vjenčali su se samo šest mjeseci kasnije. Terri Irwin, poznata i kao "Crocodile Huntress", zajedno je sa svojim suprugom vodila Australian ZOO, te snimala TV show "Crocodile Hunter".