BiH
0

U Zavidovićima otvoren arheološki park: Bosanske kamene kugle

FENA
U prisustvu velikog broja domaćih i stranih zvaničnika, predstavnika medija i prijatelja, Fondacija Arheološki park: Bosanska piramida Sunca je u saradnji s Općinom Zavidovići danas svečano otvorila Arheološki park: Bosanske kamene kugle u Zavidovićima.

Odluka Fondacije o formiranju Arheološkog parka: Bosanske kamene kugle, proistekla je iz činjenice da su fenomen kamenih kugli koje se, osim u BiH mogu pronaći još samo u Centralnoj Americi i na Novom Zelandu, zvanična bh. historiografija i arheologija potpuno zanemarile.

  • Bosanski park čiji je osnovni cilj istraživanje, lociranje, zaštita i prezentacija intrigantnih kugli, obuhvatat će petnaestak nalazišta na kojima su stručnjaci Fondacije locirali iste. Pored Zavidovića, kugle smo pronašli i u Banjoj Luci (sela Trn i Slatina), Zenici, Teočaku, Žepču, Maglaju, Olovu, Kaknju, Vareš, Kladnju, Srebreniku, Konjicu, Mostaru i Starom Majdanu, objasnio je predsjednik Upravnog odbora Fondacije Semir Osmanagić.

Nakon obilaska lokacije s četrdesetak perfektno izrađenih sfera i prezentacije o svjetskim nalazišzima kugli koju su održali koordinator Projekta Bosanske kamene kugle i član UO Fondacije Ahmed Bosnić i predsjednik UO Semir Osmanagić, potpisan je i Protokol o uzajamnom promoviranju lokaliteta kamenih kugli u BiH koji su danas verificirali načelnici općina Zavidovići, Kakanj, Maglaj, Vareš i Žepče.

Protokol, između ostalog, obavezuje potpisnike da u svojim općinama postave promotivne panoe na kojem će biti označeni gradovi u kojima se nalaze kugle.