Koncepti
0

Predstavljen Renault Koleos Concept

Sarajevo-x.com
Ime Koleos je već poznato sa nešto drugačijeg konceptnog vozila predstavljenog prije par godina. I ovaj put Koleos dolazi u viziji terenskog crossovera koji najavljuje Renaultov ulazak u planetarno popularni segment mini SUV-ova.

Renault je u Parizu pored Twinga Concept i također konceptnog kabrioleta Nepta predstavio i prilično neočekivani koncept budućeg SUV-a. Renault Koleos Concept na adekvatan način najavljuje kako će izgledati novi soft offroader iz Renaulta čija komercijalizacija je planirana za sredinu 2008. godine.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Inovativan dizajn, ali i elementi koji su pomalo atipični za Renault su rezultat saradnje Renaultove ekipe dizajnera sa dizajnerskim centrom Renault Samsung Motorsa u Koreji.

Robusnost koja je neizbježna kod automobila sa offroad ambicijama je u ovom slučaju postignuta masivnim prednjim dijelom gdje dominiraju LED svjetla oštrih linija i većih dimenzija. Mišićav izgled potiču i velika aluminijska ojačanja na pragovima i ispod oba odbojnika, dok oštar pregib na bokovima ističe dinamičnost i kompaktnost karoserije.

[SLIKA]2[/SLIKA]

Zadnji dio je najmanje prepoznatljiv po Renaultovim standardima, i upravo ovdje se naviše ističe uticaj dizajnera iz Koreje. Pažnju najviše privlače moderna LED stop svjetla sa aluminijskim umecima koji dodatno naglašavju njihove hi-tech konture.

Unutrašnjost je jedano futuristički zamišljena. Karakter offroadera najviše je istaknut otpornijom kožom koja svojom zemljanom bojom podsjeća na staru školu terenaca. Odlično su ukomponovani detalji od poliranog aluminija kao i LED displeji, a pored standardnih instrumenata iznad srednje konzole je smješten i displej na kojem se ispisuju podaci kompasa i visinomjera, ključni za sve ozbiljne avanturiste.

[SLIKA]3[/SLIKA]

Konstrukcija je nastala unutar Renault-Nissan alijanse koja zahvaljujući japanskom ogranku posjeduje veliko iskustvo u gradnji terenaca. Pored pogona na sve točkove visoku sposobnost na zahtjevnim terenima omogućuju i elektronski sistemi poput Hill Down Control-a i Hill Start Assist-a.

Za pogon je odabran moderni 2.0 dCi turbodizelaš koji producira 180 KS, a snagu do točkova prenosi putem šestostepenog ručnog mjenjača.

Za bolju percepciju novog Koleos Concepta pogledajte i zvanični video koji novog Renaulta prikazuje iz svih uglova.