BiH
0

Inauguracijski govor člana predsjedništva BiH Željka Komšića

FENA
Novoizabrani član Predsjedništva BiH Željko Komšić obratio se danas prisutnima na konstituirajućoj sjednici Predsjedništva BiH održanoj u Sarajevu.

Komšićev inauguracijski govor FENA prenosi u cjelosti:

Građani Bosne i Hercegovine, cijenjeni gosti i uzvanici iz zemlje i inostranstva, dame i gospodo, dragi prijatelji,

Obraćam vam se s osjećajem duboke časti, ponosa i odgovornosti prema visokoj dužnosti koju sam upravo preuzeo.

Izbori su iza nas i nije uopšte važno što se dio vas na izborima opredijelio za druge kandidate. Za mene su svi građani jednaki i želim služiti svima vama i našoj domovini.

Povjerenje građana me obavezuje da ovu dužnost obavljam časno i pošteno. Zajedno s vama uložit ću sve svoje sposobnosti, snagu i znanje da učinimo BiH boljom i drugačijom.

Sve građane BiH pozivam da podrže moje napore i uvjerenje da naša država mora biti demokratska, civilizovana i napredna država, država vladavine prava i tolerancije, država u kojoj niko neće biti diskriminisan, gdje će svi biti ravnopravni i jednaki.

Kao do sada najmlađi izabrani član Predsjedništva BiH pripadam generaciji uništene mladosti ove zemlje i u potpunosti sam svjestan i razumijem da mladi ljudi žude za boljim životom i većina ih želi napustiti Bosnu i Hercegovinu.

Učinit ću sve da se to promijeni jer mi smo tu, ne da opisujemo prošlost i sadašnjost nego prvenstveno da branimo budućnost. Beznađe, besperspektivnost i propadajuća mladost ne smije i ne može biti budućnost naše djece!

Ne smijemo dozvoliti prošlosti da nam onemogućava put u budućnost. Ali prošlost se ne može i ne smije prešućivati, a pogotovo falsifikovati. Svaka borba protiv istine unaprijed je osuđena na neuspjeh i svako ko se ne želi suočiti s istinom o sebi i o vlastitoj prošlosti, obična je kukavica. Hrabrost je istini pogledati u oči ali, prvo istini o sebi samima, a tek potom o drugima.

Radit ću i dalje i neću posustati u naporima da pomognem pri rasvjetljavanju sudbine onih koji se i danas još smatraju nestalima - na svim stranama. Za desetine hiljada unesrećenih porodica širom BiH konačno mora prestati decenijska razarajuća neizvjesnost o sudbini njihovih najmilijih. BiH mora konačno prestati biti zemlja nestalih i zemlja skrivenih masovnih grobnica! Pogotovo, BiH mora prestati biti zemlja kojom slobodno hodaju ratni zločinci svih vrsta i profila! Druga alternativa za mene ne postoji.

Budućnost ove države leži u odupiranju trenutnim strahovima i onima koji se hrane tim strahovima, onima koji se drže sopstvene nacionalne paranoje i dijele ljude i teritorije u nastojanju da zadrže svoja mala carstva.

Kao pripadnik hrvatskog naroda u BiH, znam šta znači biti u brojčanoj manjini. Međutim, Bosna i Hercegovina u svoj svojoj ljepoti je država na čijem svakom dijelu je neko negdje u manjini. Obećavam da ću se boriti za punu primjenu i afirmaciju osnovnog principa, na kome istorijski počiva univerzalna ideja civilnog društva, a koji u stvari i čini Bosnu i Hercegovinu od njenog postanka. Taj princip je: da je većina apsolutno odgovorna za manjinu.

Nikada neću odustati od potpune primjene i ponovnog punog zaživljavanja tog principa u svoj svojoj ljepoti i snazi u svakom dijelu naše domovine. Obećavam da se u obavljanju dužnosti člana Predsjedništva BiH nikada neću rukovoditi interesima dnevne politike ili uskostranačkim interesima! Jedini interes koji ću zastupati i slijediti je interes građana ove zemlje, a posebno narastajućih generacija, naše djece!

Konačno mora prestati odvojeno školovanje djece različitih nacionalnosti kao najcrnji oblik zloupotrebe najmlađih.

Ovakva najcrnja fašistička politička zloupotreba djece, unaprijed ih hendikepira i onemogućava im normalan život koji je u skladu sa univerzalnim vrijednostima čovječanstva i moderne Evrope. A ovakav anticivilizacijski način obrazovanja upravo najviše zagovaraju oni kojima ni najmanje ne smeta činjenica što se njihova djeca u inostranstvu školuju sa djecom drugih nacionalnosti, vjera i rasa.

Isprazne fraze, lažna obećanja, odnosno politiku bez morala i poštovanja osnovnih etičkih vrijednosti, ova zemlja ne zaslužuje i ne može više izdržati.

Obavljat ću svoju dužnost odgovorno, pošteno i savjesno. Bit ću predstavnik svih građana ove zemlje jer ste mi vi bili poticaj i usmjerenje kako i zašto se boriti na političkoj i javnoj sceni.

Učvrstiti sve institucije pravne države, poštovati ljudska i manjinska prava, slobodu medija, te stvaranje stabilnog i trajnog okvira tržišne ekonomije i socijalno odgovorne države, naš je zajednički zadatak i dužnost.

Kao član Predsjedništva BiH djelovat ću u skladu s ustavnim ovlaštenjima protiv socijalne nepravde, kriminala i korupcije, te svakog oblika zlouptrebe vlasti. Pred zakonom svako mora biti jednak, bez obzira na nacionalnost, vjeru i političko uvjerenje, dob i spol.

BiH u kojoj će se dobro živjeti, u kojoj će se živjeti od rada i rezultata rada, u kojoj će se vrednovati znanje, stručnost i kvalifikovanost, a ne kriminal, korupcija i neznanje, je BiH kakvu želim.

BiH želi živjeti u miru i sarađivati sa susjedima. Mi ćemo učiniti sve što je do nas da BiH postane stabilan i siguran, demokratski i prosperitetan dio regije na svome putu pridruživanja Euroatlanskim integracijama.

Demokratska BiH, država svih svojih građana, ravnopravnih građana, bila je i ostaje moj prvi i najvažniji cilj!

Također, obećavam da će BiH nastaviti biti privržena borbi protiv globalnog terorizma, kao najvećeg zla modernog doba, ma gdje i bez obzira pod kojom maskom i izgovorom nastupao.

Građani su me doveli na ovu visoku dužnost i povjerili mi funkciju člana Predsjedništva BiH, ovdje sam zbog vas i za vas ću raditi u naredne četiri godine, kazao je Komšić u svom govoru.