Svijet
0

SAD: Demokrati osvojili većinu u Zastupničkom domu Kongresa

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nakon što su zatvorena gotovo sva glasačka mjesta u Sjedinjenim Državama, te prebrojan dobar dio glasačkih listića, prvi rezultati upućuju na činjenicu da je Demokratska stranka – nakon 12 godina u opoziciji – osvojila većinu u Zastupničkom domu američkog Kongresa.
Prema prvim rezultatima, niz demokrata pobijedio je dosadašnje republikanske kongresmene, u više saveznih država.

Kada je u pitanju Zastupnički dom, jučer se glasalo za puni saziv, za svih 435 članova.

Demokratima je bilo potrebno osvojiti barem dodatnih 15 mjesta, što su – kako se čini – uspjeli. Za sada, demokrati su pobijedili u 162 utrke, republikanci u 134, dok je više od stotinu izbornih utrka za mjesta u Zastupničkom domu još neizvjesno.

Ako se sadašnji trend demokratskih pobjeda nastavi, vrlo je vjerojatno da će Nancy Pelosi, demokratska članica Zastupničkog doma postati prva žena na čelu donjeg doma američkog Kongresa.

Još je prerano za prognoze ko će imati većinu u drugom domu Kongresa, Senatu. Od 1994. do danas, u oba doma Kongresa većina su bili republikanci. U Senatu se birala trećina članstva – 33 člana. Prvi rezultati pokazuju da su demokrati uspjeli 'preoteti' tri mjesta koja su do sada držali republikanci – u Ohiou, Pennsylvaniji i Rhode Islandu. Da bi bili većina u Senatu, demokrati moraju republikancima preoteti još tri mjesta – a ne izgubiti niti jedno mjesto koje su do sada držali. Najneizvjesnije su izborne utrke u Virginiji, Missouriju i Tennesseeju.

Ankete su pokazivale da građane najviše preokupiraju tri teme – Irak, terorizam i korupcija na političkoj sceni. Jučer se inače glasalo i za niz lokalnih inicijativa – 205 u ukupno 37 saveznih država. Glasalo se među ostalim o ograničenjima na pobačaj, zabrani istospolnih brakova, legalnosti javnog financiranja znanstvenog istraživanja na matičnim stanicama, legalizaciji marihuane, ilegalnom useljavanju, te statusu engleskog jezika kao jedinog službenog jezika.



Neslužbeni rezultati pokazuju da su demokrati preuzeli od republikanaca guvernerska mjesta u saveznim državama Ohio, New York, Maryland i Massachusetts. Prema do sada prebrojanim glasovima, pretpostavlja se da će demokrati preuzeti i guvernerske položaje u još 9 država, uključujući Oklahomu, Kansas, Tennessee, New Hamphshire, Pennsylvania i Illinois.

Novi guverner Massachusettsa bit će – prema očekivanjima – demokrat Deval Patrick, koji će time postati tek drugi Amerikanac afričkog podrijetla koji je ikada zauzeo najviši položaj u nekoj od saveznih država. Republikanci će najvjerojatnije zauzeti guvernerske položaje u Connecticutu, Georgiji, Nebraski, Južnoj Karolini i Teksasu. Takodjer se očekuje da će republikanski guverner Californije – Arnold Schwarzenegger – zadržaiti svoj položaj. U Floridi – gdje guverner Jeb Bush, inače brat predsjednika Georgea Busha završava svoj mandat – natječu se republikanac Charlie Crist i demokrat Jim Davis.

U najvećem dijelu zemlje, izbori su protekli glatko – kada je u pitanju funkcioniranje glasačke opreme, pogotovo one elektronske koja se koristi tek nekoliko posljednjih godina. No, u najmanje šest saveznih država, glasači su prijavili probleme s elektronskom opremom. Na nekoliko mjesta bilo je i prijavljenih incidenata - zastrašivanja glasača te očitih pokušaja da se manipulira izbornim procesom, javio je Glas Amerike.

Glasanje je produženo u nekim izbornim okruzima u Indiani, Pennsylvaniji, Ohiou i Illinoisu – zbog problema do kojih je došlo na početku izbornog dana. U Indiani, glasačima je na nekoliko biračkih mjesta ponuđeno da glasaju na tradicionalan način, uz pomoć olovke i papira – nakon što je zatajila elektronska oprema.
Jedna organizacija koja štiti prava Amerikanaca latinoameričkog podrijetla prijavila je da je u Tusconu, u Arizoni, građanima koji su došli na glasačko mjesto prijetio jedan čovjek u paravojnoj odori. Savezni istražni ured FBI istražuje očit pokušaj manipulacije izbornom promidžbom u Virginiji, gdje su glasače nazivale nepoznate osobe koje su se predstavljale kao izborni dužnosnici, a to nisu bili. Demokratska i Republikanska stranka na glasačka su mjesta poslale tisuće odvjetnika, koji prate regularnost izbora.