BiH
0

Radmanović: Terzićev istup šokantan za BiH

FENA
Reuters
Reuters
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je danas da je istup aktuelnog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Adnana Terzića u Vijeću sigurnosti UN-a, šok i šokantno za BiH u cjelini.

"Nastup čovjeka kojem nije prvi put da iz svog ugla, samostalno, optužuje ko mu padne na pamet i time izaziva nervozu, nesporazum, pa čak i sukobe u BiH, mora prestati", upozorio je Radmanović je u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Istaknuo je da novoizbarano Predsjedništvo BiH nije raspravljalo o Terzićevom govoru, te da ne može govoriti o tome po čijem nalogu, kako i u čije ime je govorio Terzić.

"Ali i bez obzira na to, riječi koje je iznio ne mogu biti riječi uime BiH", naglasio je predsjedavajući Predsjedništva BiH i istaknuo da ga to podsjeća na "sakrivanje njegove vlastite krivice za spori napredak reformi u BiH".

Radmanović tvrdi da je poznato da "Terzić nosi, nažalost, još u BiH najodgovorniju funkciju, te da potpuno nesposoban da kaže da za sve što nije u redu u BiH i kada je u pitanju izvršna vlast odgovoran je on".

Istaknuo je da je "Terzić, ne prvi put, ružnim riječima, napao i pojedince i čitav entitet, dakle polovinu BiH, neargumentovano, pred očima i ušima svjetske javnosti".

Mišljenja je i da to zaslužuje analitičan i žestok odgovor, ali i odmah uputio poruku da "ne može se ubuduće niko uime BiH tako ponašati".

Radmanović je kazao da će se i u Predsjedništvu BiH nastojati, precizno dogovorati ko i kako uime BiH može da nastupa, te da je u ovih nekoliko dana, sadašnje Predsjedništvo u vezi s mnogo manjim stvarima se ozbiljnije dogovoralo nego u prethodnom periodu.

"Poruka svima onima koji žele da ovaj prostor ide naprijed brzim koracima jeste, ne može se neargumentovano optuživati niko, a posebno jedan narod, polovina BiH. Ubuduće, siguran sam, neće biti tako", poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Kao potez Predsjedništva BiH ovim povodom, najavio je da je naredne sedmice planirana sjednica, te da će se u ponedjeljak u konsultacijama vidjeti na koji način može i treba se reagovati, jer je vanjska politika u nadležnosti Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnan Terzić, govoreći juče u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, naveo je da Srbija i Republika Srpska blokiraju sve pozitivne procese u BiH.