BiH
0

Evropski arheolozi upozoravaju bh. vlasti

FENA
Ugledni časopis Science Magazine, vodeća svjetska publikacija za nauku i naučna istraživanja, drugi put se osvrnuo na “fenomen” takozvanih bosanskih piramida.

Neposredan povod je nedavna prezentacija koju je Semir Osmanagić održao u Londonu, te otvoreno pismo predstavnika Evropske asocijacije arheologa upućeno bosanskohercegovačkim vlastima.

Kako se navodi u ovom pismu koje ima protestnu notu zabrinjava podrška koju bh. vlasti daju Osmanagiću i njegovim "piramidama". Na ovaj način, navodi se u pismu koje citira Science Magazin, skreće se pažnja s problema u kojima se nalazi arheološka nauka u BiH.

"Mi, potpisani profesionalni arheolozi iz svih krajeva Evrope, ogorčeno protestiramo zbog nastavljajuće podrške bosanskih vlasti takozvanom projektu piramida koji se izvodi na brdima i u okolini Visokog. Ta spletka je okrutna prevara javnosti i nema joj mjesta u svijetu prave nauke. To je traćenje rijetkih resursa koji bi se mogli inače iskoristiti u zaštitu prave arheološke baštine i to je skretanje pažnje s gorućih problema s kojima se profesionalni arheolozi Bosne i Hercegovine svakodnevno suočavaju" navodi se u pismu koje potpisuju prof. Hermann Parzingeer (njemački Arheološki institut Berlin), prof. Wiliem Wiliems (Kraljevska inspekcija za arheološka istraživanja), dr. Jean -Paul Demoule (predsjednik Nacionalnog arheološkog instituta Pariz), prof. Romuald Schild (direktor Instituta za arheologiju i etnologiju Varšava), prof. Vassil Nikolov (direktor Instituta za arheologiju Bugarske akademije,Sofija), prof. Anthony Harding (predsjednik Evropske asocijacije arheologa) i dr. Mike Heyworth, (direktor vijeća za britansku arheologiju).

Adresa web stranice evropskog udruženja arheologa na kojoj se može pronaći ovo pismo je http://www.e-a-a.org, a potpisi uglednih naučnika se još skupljaju.

Također, kako se navodi u tekstu koji je objavio ovaj ugledni naučni časopis, Osmanagić je na londonskoj prezentaciji rekao da njegov projekt ima podršku jednog britanskog parlamentarca i arheologa s Univerziteta Oxford. Međutim, prema navodima u tekstu Science Magazine je utvrdio kako navedeni britanski parlamentarac ne postoji, a da se u vezi s Oxfordom radi o jednom nediplomiranom studentu, koji, prema ogorčenoj izjavi arheologa s Oxforda, nikako ne predstavlja univerzitet u projektu tzv. bosanskih piramida.