Tehnologija
0

Wal-Mart lansirao online prodavnicu za download filmova

Sarajevo-x.com
Najveći svjetski maloprodajni lanac Wal-Mart Stores Inc. lansirao je dugo očekivani oline prodajni servis za download filmova i tako ušao na novo rastuće tržište.

Na beta verziji online video "prodavnice" koja je lansirana u utorak prodaju se digitalne verzije skoro 3,000 filmova i epizoda TV serija velikih filmskih studija i pojedinih TV mreža, uključujući i Fox Broadcasting.

Wal-Mart za sada neće nuditi proizvode TV mreža ABC, CBS ili NBC, iako iz kompanije poručuju kako se nadaju da će kasnije u ponudu imati i serije pomenutih mreža.

Wal-Mart nastoji pregaziti postojeće online servise za download nudeći filmove po cijeni od 12,88 do 19,88 dolara, te pojedinačne TV epizode za 1,96 dolara - što je 4 centa niža cijena od cijene Appleove online prodavnice iTunes.

Apple naplaćuje manji iznos samo za neke filmove - 12,99 dolara ako je unaprijed rezervisan film, te tokom prve sedmice prodaje. Apple nudi filmove samo dva filmska studija, Walt Disney Co i Paramount Studios korporacije Viacom inc.

Mnogi filmski studiji su odbijali potpisati ugovor sa Apple-ovim iTunes-om, jednim dijelom zbog Appleove odluke da filmove nudi po istoj cijeni. Naime, studijima više odgovaraju promjenjive cijene poput onih koje nudi Wal-Mart.

Wal-Mart online prodavnica će nuditi starije filmske naslove po početnoj cijeni od 7,50 dolara, za razliku od 9,99 dolara koje naplaćuje iTunes.

Filmovi naručeni iz Wal-Mart online prodavnice se ne mogu pržiti na DVD, ali iz kompanije poručuju kako bi ovu opciju trebali obezbijediti do kraja ove godine.