BiH
0

Vučo: I Srbija i Crna Gora će biti proglašene krivim za genocid

Dnevni avaz
Predsjednica Komiteta pravnika za ljudska prava Srbije Biljana Kovačević-Vučo je u razgovoru za "Dnevni avaz" istaknula da se s "velikom vjerovatnoćom može reći da će BiH dobiti spor po tužbi za genocid protiv SCG pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu".

Svoj stav, kako je dodala, temelji na dosadašnjem postupku pred Sudom, kao i prema onom što je već utvrđeno pred Haškim tribunalom.

"Haškom presudom Radislavu Krstiću za Srebrenicu nesumnjivo je utvrđeno da je genocid izvršen i vjerujem da će i Srbija i Crna Gora biti proglašene krivima za genocid. Takav stav je rezultat svih okolnosti vezanih za rat, a koje su utvrđene pred Tribunalom, gdje je i povezanost generala RS sa vojskom bivše SRJ i jugoslovenskim vrhom", rekla je Kovačević-Vučo za "Dnevni avaz".

Ona je dodala da je Srbija "igrarijama oko Ratka Mladića" učinila da i najvećim sumnjivcima postanu očigledne sve te okolnosti kao i srazmjer zločina počinjenog u BiH.

"Ponašanja Srbije u odnosu na Mladića, povezanost njenog vojnog vrha i drugih struktura u njegovom skrivanju, problemi u saradnji Srbije s Hagom, neprihvatanje odgovornosti i distanciranje od zločina koji su učinjeni u ime bivše SRJ govore da je počinjeni zločin u BiH itekako bio dio državne politike bivše SRJ ", izjavila je Kovačević-Vučo.

"Jednostavno, naglasila je, nema nikakvih novih okolnosti koje bi eventualno isključivale odgovornost bivše SRJ, odnosno koji bi je naveli da posumnja u mogućnost da bi tužbeni zahtjev BiH mogao biti odbijen."

S druge strane, ona je istaknula da Crna Gora nema pravni osnov za zahtjev da bude izuzeta iz spora.

"Bez obzira što podržavam nezavisnu Crnu Goru i njen napor da se odrekne i napravi distancu od zločina počinjenih u BiH, pravno ne postoji mogućnost da se ona izdvoji iz spora. U ovoj priči uopće nema veze to što je Srbija sukcesor SCG, jer u vrijeme izvršenja zločina Crna Gora je bila članica tužene države, koja je imala jedinstvenu vojnu komandu", izjavila je za "Dnevni avaz" Kovačević-Vučo.

Kovačević-Vučo je potpuno neosnovanim nazvala izjavu pravnog zastupnika SCG Radoslava Stojanovića, koji tvrdi da bi presuda u korist BiH predstavljala pravni presedan.

"Svaka presuda je presedan pogotovo one koje se izriču pred Međunarodnim sudom pravde. Kod nas se govori o presedanima kao o nečemu negativnom, ili čak i nezakonitom. Ali to nije tako. Tu mnogi miješaju termine zakonitosti i presedana, što nema zajedničkih tačaka, rekla je Kovačević-Vučo.