BiH
0

Majke Srebrenice ogorčene presudom, odluka suda politička

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Majke Srebrenice su nezadovoljne i ogorčene presudom Međunarodnog suda pravde u Haagu po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore za genocid.

Predstavnice udruženja majki i žena Srebrenice dočekale su presudu ispred zgrade Suda u Haagu, zajedno sa članovima Društva za ugrožene narode i drugih nevladinih organizacija, te bh. dijaspore.

Ovo je za njih bila najmanje očekivana presuda, te je posebno kod majki Srebrenice izazvala revolt. One su nakon što su saznale ishod spontano krenule prema kapiji suda, uzvikujući "genocid, "pravda za BiH" i "ubice".

Kako je za Fenu izjavila predsjednica Bosanske sekcije Društva za ugrožene narode Fadila Memišević, ovim uzvicima su i ispraćene sudije Međunarodnog suda pravde.

-Bili smo suviše naivni kada smo vjerovali da će sud izreći pravilnu presudu. Ova presuda je kontinuitet onoga što traje od 1992. godine, a to je stalno poricanje i tabuiziranje genocida u BiH, ustvrdila je Memišević.

Ona ovu presudu ocjenjuje političkom, zbog čega je Društvo za ugrožene narode uputilo i protestno pismo Međunarodnom sudu pravde u Haagu.

U pismu se ističe da je Sud apsolutno ignorirao Konvenciju o spriječavanju i kažnjavanju genocida, jer u njoj stoji sve ono što je navedeno i u argumentaciji tužbe BiH.