lifestyle
0

Unuk Alekse Šantića svjetski prvak po broju darivanja krvi

FENA
Aleksa Šantić
Aleksa Šantić
Umirovljenik Ratko Šantić iz Višegrada do ove godine, kada je navršio 65 godina života, darovao je krv 244 puta i time postao svjetski prvak po broju darivanja krvi.

U izjavi za Fenu kazao je da je prvi put darovao krv 1960. godine, kada se tokom nogometne igre u školi povrijedio jedan njegov kolega .

"Od tada, pa sve do ove godine, svaka tri mjeseca darivao sam krv ili krvnu plazmu. Darivanje krvne plazme je mnogo teže i cijeli postupak traje dva sata", istaknuo je Ratko Šantić.

Ovaj veliki humanista do sada je darovao preko 80 litara krvi i zahvaljujući njemu spašeno je više desetina ljudskih života.

Odgovarajući na novinarski upit što za njega znači biti unuk velikog mostarskog pjesnika Alekse Šantića, Ratko je kazao da je određen način nastavio djedovim stopama.

"I moj djed je bio veliki humanist. On kao i ja nije razlikovao ljude po naciji. Bio je pjesnik dobrotvor i svoje pjesme posvetio je ljudima humanistima i rodoljubima. Ja sam tako odgajan i svoju sam djecu isto tako odgojio. Ponosan sam što su i oni nastavili mojim stopama darujući krv onima kojima je najpotrebnija", kazao je Ratko Šantić.

Inače, Ratko Šantić, rođeni je Sarajlija, a u tamošnjem Energoinvestu proveo svoj radni vijek. Od prije dvije godine sa suprugom se preselio u Višegrad gdje se trajno i nastanio i živi od 250 KM penzije.