Svijet
0

Glavni osumnjičeni za napade od 11.9. priznao krivicu

Sarajevo-x.com
Khalid Sheikh Mohammed; Foto: AP
Khalid Sheikh Mohammed; Foto: AP
Navodni vođa i osoba koja je osmislila napad u New Yorku 11. septembra priznao je svoju ulogu u tom terorističkom napadu. On je priznao učešće i u 30 drugih terorističkih djela širom svijeta, objavio je Pentagon.

"Ja sam u cijelosti odgovoran za operaciju od 11.9.'', izjavio je Khalid Sheikh Mohammed na transkriptu sa saslušanja u zatvoru Guantanamo. On je također izjavio da je planirao napade na Big Ben i Heathrow aerodrom u Londonu.

Na saslušanju koje je održano ovog vikenda je odlučeno da se radi o "neprijateljskom borcu" koji treba da na neodređeno vrijeme ostane u zatvoru.

Ovo sada stvara mogućnost pokretanja krivičnog postupka protiv Mohammeda i suđenja koje bi bilo održano u na specijalnom vojnom tribunalu u Guantanamu.

Prema navedenom u transkriptu, Sheikh Mohammed je priznao odgovornost za seriju napada, uključujući napad na World Trade Centar u New Yorku.

Khalid Sheikh Mohammed je utvrdio da je planirao atentat na preminulog Papu Ivana Pavla II i bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona.

Transkript njegovog svjedočenja je preveden sa arapskog jezika, ali je američko ministarstvo odbrane uklonilo iz svjedočenja sve osjetljive obavještajne podatke prije objavljivanja.

Ovo je bilo prvo pojavljivanje Pakistanca Khalida Sheikha Mohammeda pred sudom, od trenutka hapšenja 2003. godine u Pakistanu. On je prije hapšenja proglašen trećim najvažnijim operativcem Al-Qaede.