BiH
0

Senzacionalno otkriće u Hutovom blatu!

FENA
Hutovo blato
Hutovo blato
Na lokalitetu Desilo, u općini Čapljina, u Hutovom blatu, osam metara ispod površine vode stručni arheološki tim pod vodstvom mr. Snježane Vasilj pronašao je ostatke dva ilirska broda, prva ikada pronađena, i to ne samo na području BiH, nego uopće.

Kako je za Fenu izjavila mr. Vasilj, o ilirskim brodovima do sada se znalo samo iz grčkih i rimskih izvora, a starost pronađenih brodova procijenjena je na 2.200 godina.

Osim toga, mr. Vasilj navodi da iako je do sada istraženo samo osam kvadratnih metara, pronađeno je oko 80 čepova amfora i 30 različitih fragmenata amfora sa žigovima radionica. Ovi žigovi su sada na stručnoj obradi.

Također je prvi put iz vode izvađeno rimsko željezno koplje sa sačuvanom drvenom drškom, a pronađeno je i sedam grobova za koje se pretpostavlja da su još stariji od brodova, odnosno da su iz bronzanoga ili željeznog doba. Grobovi još nisu otvoreni. Pronađeni su i ostaci jedne rimske vile.

Mr. Vasilj, predavač na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu i Studiju za arheologiju Sveučilišta u Mostaru, naglašava da je za sistematsko istraživanje potrebno prikupiti dodatna finansijska sredstva.

Dosadašnji radovi izvršeni su uz finansijsku pomoć Federalnog ministarstva kulture, a veliku pomoć pružili su Hrvatski restauracijski zavod - Odjel za podvodnu arheologiju i Ronilački klub Neretva iz Mostara.