BiH
0

Vlada RS-a oštro optužuje Reisa Cerića

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izražava "snažnu zabrinutost i protivljenje posljednjim javnim istupima poglavara Islamske zajednice u BiH, reisu-l-uleme efendije Mustafe Cerića, koje unose dodatnu uznemirenost i strah među pripadnicima drugih konstitutivnih naroda u BiH", saopćeno je danas iz Vladinog Biroa za odnose s javnošću.

U saopćenju se tvrdi da je "efendija Cerić, u svojim izjavama, doveo u pitanje ustavno uređenje BiH, jer su, prema njegovim riječima, sve etničke i nacionalne grupe bivše Jugoslavije ostvarile pravo na matičnu zemlju i nacionalnu državu, a jedino muslimani, koji su većina u BiH, nisu".

"Potpuno je jasno da efendija Cerić ovakvom izjavom nedvosmisleno ukazuje da je, prema njegovom mišljenju, BiH matična zemlja bosanskih muslimana i nacionalna država Bošnjaka. Također, savršeno je jasno kakva uloga u takvom scenariju ostaje Srbima i Hrvatima u BiH: Uloga nacionalne manjine koja može svoje mjesto da pronađe u poglavljima Ustava koji govore o manjinskim pravima i slobodama", kaže se u Vladinom saopćenju.

Dodaje se da "reisu-l-ulema efendija Mustafa Cerić se, međutim, ne zadržava samo na tezi o BiH kao matičnoj državi muslimana, već dodatno naglašava svoju zastrašujuću poruku drugim narodima u BiH govoreći kako je nepravedno obavezivati bosanske muslimane da se pomire s onima koji su počinili genocid protiv njih".

"I ovdje je potpuno jasno da efendija Cerić, pod počiniocima genocida, ne podrazumijeva pojedince odgovorne za počinjenje zločine, već institucije, organe i narode u cjelini", kaže se u saopćenju.

"Istina je da efendija Cerić prenebregava činjenicu da su u posljednjem ratu u BiH zločini činjeni od pojedinaca, pripadnika svih zaraćenih strana. Još manje ga zanimaju decidirne ocjene svih relevantnih subjekata da ne može postojati kolektivna, već isključivo individualna krivica za počinjene zločine", ističe se dalje u saopćenju i dodaje da se "u cilju ostvarenja vizije BiH, kao matične zemlje muslimana i nacionalne države Bošnjaka, ne biraju sredstva, a činjenice i argumenti se zanemaruju".

Navodi se i da je "očito da je, kao način za ostvarenje tog cilja, odabran najgori put: zastrašivanje, homogenizacija, centralizacija i odbacivanje svake pomisli o pomirenju i izgradnji zajedničke budućnosti na ravnopravnim osnovama".

"Zagovornici ove politike morali bi, ipak, da znaju da, ogromna većina Srba u BiH, ne doživljava BiH, ovakvu kakva jeste, kao svoju matičnu zemlju, ali to ne mijenja činjenicu da oni u BiH žive i rade i uživaju prava konstitutivnog naroda. U skladu s tim, BiH može postojati samo kao država svih njenih ravnopravnih naroda i građana, uz dogovor i u interesu svih, jer u suprotnom, ona nema budućnosti", navodi se u saopćenju.

Političkim predstavnicima Republike Srpske, i svim njenim građanima, kako se navodi, "poruka efendije Cerića je potpuno jasna i predstavlja potvrdu da su svi strahovi od centralizacije i homogenizacije u BiH, itekako, opravdani".

"Također, ovim se priča o tobožnjem stvaranju moderne države bez entiteta, po sistemu jedan čovjek – jedan glas, potpuno demistifikuje, jer je jasno da je to samo paravan za ostvarivanje pravog cilja – nacionalne države Bošnjaka-muslimana", navodi se dalje u saopćenju i dodaje da "taj politički cilj, izgradnja BiH u kome će dominirati islam, kako u religijskom, tako i u svjetovnom smislu, jasno je proklomavan i u Islamskoj deklaraciji Alije Izetbegovića".

"Ono što dodatno zabrinjava i zastrašuje jeste činjenica da se bošnjački politički predstavnici, iako javno ne iznose ovakve stavove, u potpunosti ponašaju u skladu s njima, slijedeći na taj nači politiku trenutno glavnog bošnjačkog ideologa Mustafe Cerića", navodi se u saopćenju i zaključuje da "ta politika i njen konačni cilj nama su veoma jasni, preostaje samo da ona postane jasna i predstavnicima međunarodne zajednice".