BiH
0

Glas naroda - Thompson nepoželjan u Sarajevu

Sarajevo-x.com
U anketi koja je na portalu Sarajevo-x.com trajala proteklih sedam dana, pitali smo naše čitaoce da li odobravaju održavanje koncerta Thompsona u Sarajevu. Rezultati ankete su pokazuli da više od tri četvrtine posjetilaca ne odobrava organizaciju ovog koncerta.

Od 3.036 osoba, koliko ih je do sada učestvovalo u anketi, njih 82 posto izjasnilo se da ne odobrava održavanje spornog koncerta.

Rezultat nije iznenađujući s obzirom da se medijska prašina oko tog koncerta ne sliježe. Protiv održavanja koncerta digla su se mnoga udruženja, od antifašista do studenata. Ipak za sada stvari se ne mijenjaju.

U razgovoru za Javno.hr, na pitanje o ustaškim i fašističkim pjesmama koje se spominju uz Thompsona, don Ante Jelić koji je organizator koncerta izjavio je da on takve pjesme nije čuo. No sam Thompson je potvrdio da je pjevao "Čavoglave" te "Jasenovac i Gradiška stara".

Povodom koncerta u Sarajevu i reakcija koje izaziva, Thompson je razgovarao sa novinarom portala Index.hr. O spornim pjesmama on je rekao: "Navodno se bune (zbog njegovog dolaska u Sarajevo, op.a.) pripadnici Armije BiH. Armija BiH je za vrijeme opsade prepjevala "Čavoglave“ i koristila je kao borbenu pjesmu, a sada sam nepoželjan u Sarajevu i to mi je doista neshvatljivo."

Da li je ovo istina, teško je provjeriti. No i sve da jeste, da li je to opravdanje?

Ono što je zabrinjavajuće kod ovog slučaja jeste da se u ovu priču upliće pitanje Hrvata u BiH, pa tako ni Thompson nije prošao a da to ne spomene.

"Imam osjećaj kao da netko želi namjerno zaboraviti, i cijelo vrijeme se negira da je Bosna i Hercegovina zemlja i Hrvata, i oni imaju pravo zvati i ugostiti glazbenike koje žele" istakao je Thompson za Index.

Koncet Thompsona je postao osjetljivo pitanje o kojem govore samo udruženja. Da li će se održati, ostaje da vidimo. No, jedno je sigurno bio koncert održan ili otkazan, izazvat će buru negodovanja. /B.L.