Nauka
0

Otkrivena planeta na kojoj bi moglo biti života

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Astronomi su otkrili jednu planetu van Sunčevog sistema, a koja ima najviše sličnosti sa Zemljom od svih otkrivenih planeta do sad. "Super-Zemlja" bi mogla imati vodu u tečnom stanju na svojoj površini.

Planeta se nalazi u orbiti zvijezde Gliese 581, koja se nalazi udaljena od nas 20,5 svijetlosnih godina u sazviježđu Libra. Naučnici su napravili otkriće koristeći teleskop Eso, koji se nalazi u Čileu.

Naučnici su izjavili da bi "dobre" temperature na planeti mogle značiti da tu voda postoji u tečnoj formi, što povećava šanse da bi se na tom planetu mogli naći i životni oblici.

"Procijenili smo da bi srednja temperatura na ovoj 'super-Zemlji' mogla biti između 0 i 40°C, tako da bi se voda mogla nalaziti u tečnom stanju", objasnila je Stephane Udry iz Ženevskog opservatorija, vodeći naučnik na ovom istraživanju. "Uz to, radijus planete bi mogao biti oko 1,5 radijusa Zemlje, a model predviđa da je planeta stjenovita – kao i Zemlja – ili prekrivena oceanima".

[SLIKA]1[/SLIKA]Xavier Delfosse, član tima sa univerziteta iz Grenobla dodaje: "Tečna voda je osnovna stvar za postojanje života koji mi poznajemo". On vjeruje da bi ova planeta mogla postati veoma važan cilj budućih svemirskih misija posvećenih potrazi za vanzemaljskim životom.

Opservatorije će pokušati identificirati tragove atmosferskih gasova, kao što je metan, pa čak i markere hlorofila, pigmenta biljki na Zemlji koji igraju glavnu ulogu u fotosintezi.

Ova "ekspolaneta" – tako astronomi nazivaju planete koji kruže oko zvijezda van Sunčevog sistema – je najmanja do sada otkrivena. Ona obavi punu orbitu oko svoje zvijezde za samo 13 dana. Razlog tome je što se nalazi 14 puta bliže svojoj zvijezdi, nego što se Zemlja nalazi u odnosu na Sunce.

Ipak, pošto je zvijezda manja i hladnija od Sunca – a time i manje sjajna – planeta leži u "naseljivoj zoni", regiji oko zvijezde u kojem se voda nalazi u tečnom stanju. Ovo otkriće je stvorilo nevjerovatno uzbuđenje u naučnim krugovima.

Vezani članci