Svijet
0

Raznosač pizze - ključni čovjek osujećenog terorističkog napada na Fort Dix?

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Dnevnik Baltimore Sun piše o šestorici muškaraca koji su uhapšeni zbog sumnje da su planirali teroristički napad na vojnu bazu Fort Dix u New Jerseyu. Četvorica su iz bivše Jugoslavije, jedan je iz Jordana a jedan iz Turske.

Iako se ne navodi nacionalnost osoba koje su u Ameriku došle iz bivše Jugoslavije, po imenima se može zaključiti da je riječ o ljudima albanske nacionalnosti.Svi od uhapšenih su u dvadesetima, neki su građevinski radnici, jedan je taksist a jedan – raznosač pizze. Upravo je raznosač pizze trebao imati ključnu ulogu u osujećenom terorističkom planu – jer je često poslom ulazio u bazu Fort Dix, piše dnevnik iz Baltimorea.

Inače, ovu je skupinu policija pratila oko godinu dana, većinom putem doušnika kojeg je poslala da im se pridruži. FBI je o zavjeri inače obavijestio službenik u jednoj foto-trgovini, kojem su uhapšeni donijeli snimljeni materijal – na kojem se vide kako vježbaju s oružjem – s molbom da ga stavi na DVD, piše Baltimore Sun.

Dnevnik Detroit Free Press piše da su uhapšeni namjeravali izvesti i druge napade, primjerice na objekt ratne mornarice u Philadelphiji, i to u vrijeme tradicionalne nogometne utakmice između momčadi kopnene vojske i mornarice, kada su u zgradi hiljade mornara.

Zavjerenici su uhapšeni u trenutku kad su od policijskog doušnika, za kojeg su mislili da je preprodavač, kupovali kalašnjikove – piše Detroit Free Press.

Agent FBI-a je za medije izjavio da je 'akcija bila uspješna zbog hrabrosti jednog građanina koji je policiji prijavio sumnjivu snimku. 'Ovako izgleda policijski posao u doba nakon 11. septembra', rekao je ovaj djelatnik FBI-a.