BiH
1

Masovno trovanje hranom u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Pomodorino
Pomodorino
Tokom posljednja tri dana na Infektivno odjeljenje KCUS-a hospitalizirano je 153 pacijenata zbog simptoma trovanja hranom. Većina njih je izjavila da su jeli pileće sendviče u sarajevskoj piceriji "Pomodorino“. Iz press službe KCUS-a dobili smo informaciju da je današnji dan dosta teži od jučerašnjeg jer pacijenti sa istim simptomima neprestano pristižu.

Sve je počelo u utorak navečer kada su u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) pristigla dva pacijenta zbog trovanja hranom. Sutradan, pogotovo u poslijepodnevnim satima, broj pacijenata je neprestano rastao.

Na KCUS-u se danas u 11:30 održava konferencija za štampu povodom masovnog trovanja i velikog broja pacijenata od kojih je čak njih 145 hospitalizirano. Iz press službe nam javljaju da je jutros do 8 sati na kliniku primljeno još osam pacijenata što broj hospitaliziranih povećava na 153.

Potvrđeno nam je također da je ovaj broj u stalnom porastu te da su kapaciteti na Infektivnom odjeljenju u potpunosti popunjeni. Osoblje ovog odjeljenja nada se da će uskoro moći otpustiti određen broj pacijenata koji se bolje osjećaju kako bi stvorili prostor za nove pacijente.

Do sada je pregledano 360 pacijenata, a konačne podatke o broju otrovanih saznat ćemo nakon završetka konferencije za štampu.

Iz Sanitarne inspekcije Kantona Sarajevo potvrđeno nam je da je picerija "Pomodorino“ zatvorena te da se uzroci trovanja ispituju.

Šefica Infektivne klinike doc. dr. Sajma Dautović jučer je novinarima kazala da je uzročnik vjerovatno majoneza koja je bila u pilećim sendvičima. Pošto se ona dijelom pravi od svježih jaja, veća je vjerovatnoća da je majoneza prijenosnik bakterija, pogotovo za vrijeme velikih vrućina.

Konkretnije brojčane podatke imat ćemo po završetku press konferencije.