BiH
0

Studenti elektrotehnike iz Sarajeva na svjetskom takmičenju u Seulu

FENA
Seul
Seul
EducaBot, ekipa informatičara-studenata s Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, pobjednik je Imagine Cupa 2007. u BiH koji je održan pod pokroviteljstvom Microsofta BiH.

Ova ekipa kako je istaknuto danas na pres-konferenciji Microsofta BiH u Sarajevu kao pobjednik kupa u BiH plasirat će se direktno u finale svjetskog Imagine Cupa, koje će biti održano u augustu u Seulu, glavnom gradu Južne Koreje, a zahvaljujući dobrom prošlogodišnjem plasmanu bh. ekipe.

Tema takmičenja je „Zamisli svijet u kojem tehnologija svima omogućava bolje obrazovanje“ i obrađena je kroz projekte takmičarskih timova, u oblasti softverskog dizajna, aplikacija koje služe za poboljšanje ljudskog života ili rada bazirane na Windows CE platformi i razvoja web baziranih aplikacija.

Osim šanse da svoj rad predstave u Seulu, četvoro članova prvoplasirane ekipe su od kompanije Logosoft dobili stipendije, dok su članovi drugoplasirane ekipe kao nagradu dobili besplatne informatičke kurseve od kompanije QSS. U ovom drugom Imagine Cupu u BiH takmičilo se pet ekipa.

Lejla Zukić-Krivdić, direktorica Microsoft BiH, izjavila je prilikom dodjele priznanja kako je jedan od ciljeva te kompanije poticanje inovativnosti kod mladih ljudi kako bi im omogućili da korištenjem vlastitog znanja i Microsoftovih tehnologija razvijaju projekte koji mogu dati značajan doprinos društvu.