BiH
0

Radovan Stanković pobjegao iz zatvora u Foči

Sarajevo-x.com/BIRN
Radovan Stanković
Radovan Stanković
Kako saznaje Justice Report, Radovan Stanković koji je pred Sudom BiH pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora, pobjegao je jutros iz Kazneno popravnog doma Foča.

Potvrdu da je Stanković u bijegu i da je u toku potraga za njim dobili smo i od policije u Istočnom Sarajevu i Foči. O bijegu je obaviješteno i Ministarstvo pravde BiH, čiji djelatnici su na putu ka Foči, navodi se u saopštenju Justice Reporta.

Danka Tešić, portparol policije Istočno Sarajevo, potvrdila je i da se za bjeguncem intenzivno traga od jutros.

"Policija je jutros dobila obavještenje iz Kazneno popravnog doma u Foči da je pobjegao. Ne mogu vam sada reći kada se to desilo, ali vam mogu potvrditi da policija radi sve što je potrebno u ovakvim situacijama, da je prisustvo naših snaga na terenu pojačano, te da su obaviješteni i policijski uredu u Kantonu Sarajevo i u Goraždu", rekla je Tešić za Justice Report.

Informaciju o Stankovićevom bijegu Justice Report je pokušao dobiti i u upravi zatvora u Foči.

"Naravno da vam ne možemo dati tu informaciju", odgovor je koji smo dobili od, kako nam je rečeno, "nadležne osobe" koja nije željela dati svoje ime i prezime.

Također smo kontaktirali Dragicu Glušac, braniteljicu Radovano Stankovića koja u popodnevnim satima nije imala vijesti o bijegu, stoji u saopštenju.

"Ništa ne znam o tome! On je i tokom svjedočenja odbijao komunicirati sa mnom, tako da sam nakon presude svoj dio posla završila", kazala je Glušac za Justice Report.

Pravosnažna presuda Stankoviću izrečena je 28. marta 2007. godine. Proglašen je krivim jer je, kao pripadnik Miljevinskog bataljona Fočanske taktičke brigade Vojske Republike Srpske, 1992. godine učestvovao u zločinima počinjenim nad civilima sa područja općine Foča.

Prema navodima optužnice, Stanković je bio jedan od organizatora i nadzornika u takozvanoj “Karaman kući” u Foči koja je služila kao zatočenički centar za žene, a koju su srpski vojnicu zvali “Javna kuća”.

Nakon višegodišnjeg skrivanja, Stankovića je uhapsio SFOR 9. jula 2002. godine nakon čega je prebačen u pritvorsku jedinicu Tribunala u Haagu. Na suđenje u BiH njegov predmet je prebačen 29. septembra 2005. godine.