Kultura
0

Potpisan ugovor o nastavku arheoloških radova na Bijeloj tabiji

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i direktorica Zemaljskog muzeja Aiša Softić potpisali su danas ugovor o nastavku arheoloških istraživanja na lokalitetu Bijela tabija.

Ovim ugovorom, potpisanom na mjestu izvođenja radova, Grad Sarajevo se obavezao da će sa 62.000 KM finansirati ovogodišnje radove na Bijeloj tabiji koji će trajati 40 radnih dana.

Gradonačelnica Borovac je ocijenila da je ovo značajan projekt za Grad Sarajevo, koji je odlučio da zaštiti svoju baštinu i otkrije svoju historiju - a upravo prostor Bijele tabije nije bio dovoljno istražen.

Osim toga, gradska uprava je počela s iskorištavanjem ovog prostora u kulturne svrhe, što pokazuje da želi da prostor bude pristupačan ne samo turistima već i građanima, kazala je gradonačelnica.

Direktorica Zemaljskog muzeja Aiša Softić je izrazila zadovoljstvo što je gradska uprava omogućila nastavak arheoloških urbanih radova, posebno jer je Zemaljski muzej jedina ustanova u BiH koja može izvoditi takve radove.

Najavila je da će ono što bude pronađeno tokom ovih arheoloških radova biti dostupno javnosti.

Voditeljica radova, ekspertica Zemaljskog muzeja Lidija Fekeža ocijenila je radove na Bijeloj tabiji dosta teškim, jer je od srednjeg vijeka na ovom lokalitetu boravilo pet vojski koje su dosta toga uništile.

Ipak su arheolozi u prethodnim fazama uspjeli doći do objekta za koji se pretpostavlja da je dio vodovodnog sistema izgrađenog u 16. stoljeću.

Radovi na Bijeloj tabiji započeti su godinu dana prije rata, ali je materijal nađen u toj fazi nestao u ratnom vihoru, dok se arheološki materijal nađen u prethodne dvije godine nalazi u Zemaljskom muzeju, kazala je Fekeža.

Arheološke radove na ovom lokalitetu u 2005. i 2006. također je izvodio Zemaljski muzej uz finansijsku podršku Grada Sarajeva. Tokom prošlogodišnjih radova izvršeni su iskopi na dvije lokacije - unutar bedema Bijele tabije i oko ruševina na platou sjeverno od Tabije.

Tokom radova stručnjaci su se uvjerili da ovaj lokalitet krije još mnogo tajni koje nisu otkrivene u dosadašnjim radovima, a mnogi posjetitelji obilazili su ovaj atraktivan prostor.