BiH
0

SDPBiH traži sazivanje hitne sjednice zastupničkog doma PSBiH zbog hapšenja Selima Bešlagića

FENA
Seilm Bešlagić
Seilm Bešlagić
Klub zastupnika SDP-a BiH u Zastupničkom domu parlamenta BiH uputio je zahtjev za sazivanje hitne sjednice tog doma zbog nezakonitog hapšenja zastupnika SDP-a BiH Selima Bešlagića.

"U skladu sa članom 62. stav 3. Poslovnika o radu Zastupničkog doma PSBiH tražimo da kao predsjedavajući hitno zakažete sjednicu Zastupničkog doma na kojoj bi se raspravljalo o slučaju nezakonitog hapšenja zastupnika SDP-a u tom domu Selima Bešlagića, te Budimira Nikolića i Envera Delibegovića", navodi se u zahtjevu upućenom predsjedavajućem Doma Berizu Belkiću.

Dodaje se da je 13. juna zastupnik Selim Bešlagić uhapšen radi izručenja pravosudnim organima Republike Srbije na osnovu međunarodne potjernice Interpola R Srbije, a zbog navodne "sumnje da je koristio zabranjena sredstva ratovanja" a na temelju članka 148. stav 2. Krivičnog zakona SFRJ.

Kako navodi SDPBiH, ovim su grubo narušena prava i slobode državljana BiH, a posebno zastupnika u državnom parlamentu BiH čime su povrijeđene odgovarajuće odredbe o pravnoj sigurnosti i nanesena politička šteta Bosni i Hercegovini kao državi i spomenutoj gospodi kao građanima, a posebno zastupniku u državnom parlamentu.

SDPBiH ističe da je hapšenje poslanika Parlamentarne skupštine BiH Selima Bešlagića događaj bez presedana u međunarodnim odnosima i međunarodnoj pravnoj pomoći.

"Zbog očiglednih propusta i nezakonitih postupaka nadležnih organa, tražimo da sjednici obavezno prisustvuju predstavnici Interpola, Tužiteljstava i Suda BiH u cilju potpunog rasvjetljavanja okolnosti, razloga i motiva, te utvrđivanju odgovornosti nadležnih institucija BiH za pričinjenu nepravdu građanima BiH i političku štetu državi Bosni i Hercegovini", navodi se u saopćenju SDP-a BiH.