BiH
0

Deklaracija Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira

FENA
Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) sastali su se u Sarajevu 18. i 19. juna a sastanku su prisustvovali i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Vijeća ministara.

Trenutna politička situacija u BiH razlog je ozbiljne zabrinutosti Upravnog odbora. Također je došlo do ozbiljnog pogoršanja političke atmosfere, kao i prijetnji nekih vaninstitucionalnih učesnika da će rješavanje pitanja sigurnosti uzeti u svoje ruke, navodi se u saopćenju PIC-a nakon sastanka u Sarajevu.

Odgovornost leži na onim političkim liderima koji su blokirali napredak i ugrozili političku situaciju svojom agresivnom retorikom. Međunarodna zajednica je jedinstvena - ona neće tolerirati bilo kakve pokušaje ugrožavanja Dejtonskoga mirovnog sporazuma i neće imati pasivan stav prema provokativnim izjavama i radnjama.

Odgovornost lokalnih organa vlasti i dalje ostaje osnovni princip

Upravni odbor je još jednom naglasio da odgovornost lokalnih organa vlasti i dalje ostaje osnovni princip. Politički lideri nisu ispunili svoju odgovornost. Upravni odbor poziva umjerene snage da prezentiraju svoje stavove kako bi promovirali pomirenje, kao i politiku vođenja pregovora i postizanja kompromisa.

Istovremeno, Upravni odbor naglašava da će međunarodna zajednica zadržati instrumente koji su joj potrebni da bi se suprostavila destruktivnim tendencijama.

Od aprila 2006. godine došlo je do gotovo potpunog zastoja u provedbi mira i usvajanju reformi koje su preduvjet za zaključivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Ovaj politički zastoj također predstavlja prijetnju ekonomskim prilikama u BiH.

Upravni odbor također očekuje značajan napredak u provođenju brojnih reformi navedenih u komunikeima koje je izdao od izbora održanih u oktobru 2006. godine do danas. Upravni odbor je duboko zabrinut zbog toga što BiH nije ostvarila napredak u zaključivanju SSP-a uprkos činjenici da je tekst tog sporazuma već usaglašen. Parafiranje SSP-a mora biti prvi prioritet za BiH. Međutim, zbog nepostojanja političke volje zemlja se suočava s mogućnošću da u ovom smislu zaostane za svim svojim susjedima.

Za parafiranje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju neophodan je konkretan i nepovratan napredak u reformi policije i saradnji s Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Uvjeti za postizanje dogovora o reformi policije su jasni. Oni uključuju puno poštivanje triju principa Evropske unije i navedeni su u ranijim komunikeima Upravnog odbora. Uz odgovarajuću političku volju, sporazum o reformi policije može biti postignut veoma brzo.

Upravni odbor pozdravlja hapšenje Zdravka Tolimira

Upravni odbor pozdravlja hapšenje Zdravka Tolimira 31. maja i navodi ovo hapšenje kao dokaz da organi Srbije i BiH mogu naći i uhapsiti optuženike za ratne zločine.

Upravni odbor poziva Srbiju, potpisnicu Dejtonskog sporazuma, i organe u BiH, posebno u RS-u, da ispoštuju svoje obaveze koje imaju po međunarodnom pravu tako što će u potpunosti sarađivati s ICTY-em, imati aktivnu ulogu u hapšenju svih preostalih optuženika bez daljeg odgađanja, uključujući Radovana Karadžića i Ratka Mladića, razbijati njihove mreže podrške i osigurati njihov transfer u Haag.

Status Srebrenice može se promijeniti samo u skladu s odgovarajućim ustavima i zakonima

U vezi sa situacijom u području Srebrenice Upravni odbor očekuje da predsjedavajući Vijeća ministara i entitetski premijeri ulože koordinirane napore da se poboljša situacija u Srebrenici, te pozdravlja osnivanje Grupe za koordinaciju rada na pitanjima vezanim za Srebrenicu čiji je cilj implementacija ovih napora.

Upravni odbor također pozdravlja imenovanje ambasadora Clifforda Bonda za izaslanika visokog predstavnika te izražava podršku stavu izaslanika da se naglasak stavi na unapređenje javne sigurnosti, krivično gonjenje ratnih zločinaca, poboljšanje socijalnih usluga, i efikasnije otvaranje radnih mjesta, kao ključne korake.

Upravni odbor također pozdravlja opredjeljenje organa BiH i RS-a da se više angažuju na rješavanju pitanja vezanih za osobe na takozvanoj “Srebreničkoj listi”. Ne bi se smjelo dešavati da preživjele žrtve susreću počinioce ratnih zločina na pozicijama u organima vlasti.

U tome kontekstu Upravni odbor se slaže da postoji potreba za jačanje kapaciteta bh. organa za provođenje istraga protiv osumnjičenih za ratne zločine i njihovo krivično gonjenje, te poziva međunarodnu zajednicu da razmotri na koji način može pružiti finansijsku podršku u tom smislu. Upravni odbor također naglašava značaj pružanja daljnje pomoći u identifikaciji žrtava ratnih zločina.

Odbor još jednom ističe da se BiH, u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom, saglasila da će u potpunosti ispoštovati i promovirati ispunjenje obaveza iz Ustava BiH, odnosno Aneksa IV tog sporazuma, te podsjeća da je Vijeće sigurnosti, u skladu s Poglavljem VII Povelje Ujedinjenih nacija, pozvalo strane da striktno poštuju svoje obaveze.

Bosna i Hercegovina i dalje je dužna poštovati ove obaveze, na koje presuda Međunarodnog suda pravde od 26. februara nema nikakvog uticaja. Pitanja na koja se odnosi presuda su jasna: ona se odnosi na spor između dvije države, a prije svega na odgovornost Srbije prema “Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida”. Ona ni na koji način ne nameće BiH zakonsku obavezu da donese izmjene i dopune na Ustav BiH.

Status Srebrenice i status svake druge organizacijske jedinice u BiH može se promijeniti samo u skladu s odgovarajućim ustavima i zakonima. Upravni odbor naglašava da neće prihvatiti nikakve promjene ni pozive na donošenje promjena koje bi bile u suprotnosti s tim zakonima.

Konsolidacija državnih institucija mora biti nastavljena

Upravni odbor izražava svoje razočarenje činjenicom da nije došlo do postizanja napretka u pitanju ustavne reforme i naglašava da političke stranke nisu uspjele postići dogovor o načinu na koji bi se moglo rješavati pitanje prvog paketa ustavnih amandmana, kao i da vladajuće stranke nisu uspjele predložiti bilo kakvu usaglašenu alternativu.

Upravni odbor pozdravlja pomoć koju su pružili EU i SAD u nedavnim razgovorima političkih lidera u vezi s ponovnim otpočinjanjem razgovora o ustavnoj reformi i uspostavljanjem procesa ustavnih reformi. Pohvalno se izrazio povodom ponude EU-a i SAD-a stranačkim liderima da ovom procesu daju političku, tehničku i finansijsku podršku.

Upravni odbor još jednom poziva stranačke lidere da što hitnije pokrenu ovaj proces i poduzmu konkretne korake u cilju rješavanja pitanja prvog paketa amandmana dogovorenih u martu 2006. godine.

Konsolidacija državnih institucija mora biti nastavljena. U vezi s tim Upravni odbor je sa zabrinutošću primio informaciju o nedavnim tvrdnjama da neke reforme mogu biti poništene putem vraćanja nadležnosti s državnog nivoa na nivo entiteta.

No, da bi se okončali reformski procesi, biti će potrebno izvršiti neke dodatne prijenose nadležnosti u skladu s Ustavom BiH i relevantnim zakonima. Upravni odbor još jednom ponavlja svoje dosadašnje pozive na usvajanje kvalitetnog zakona o fiskalnom vijeću, zakona o obligacijama i na objedinjavanje supervizije banaka.

Također izražava veliko nezadovoljstvo činjenicom da državni i entitetski organi u tri godine nisu uspjeli postići sporazum o raspolaganju državnom imovinom, zbog čega je visoki predstavnik još jednom morao da produži zabranu raspolaganja tom imovinom. Odbor poziva predsjedavajućeg Vijeća ministara i entitetske premijere da konačno postignu međuresorni dogovor i zahtijeva od visokog predstavnika da poduzme napore da se ovo pitanje okonča prije kraja septembra.

Upravni odbor pozdravlja napredak ostvaren u okviru implementacije Zakona o odbrani BiH i Zakona o službi. Međutim, sve je više zabrinut zbog kašnjenja u procesu prijenosa prava vlasništva na državu BiH, koji se odnosi na imovinu u okviru odbrambenog sektora.

Upravni odbor poziva predsjedavajućeg Vijeća ministara i premijere entiteta da što hitnije usaglase uvjete za prijenos prava vlasništva na osnovu plana o prijenosu prava vlasništva koji je predložio ministar odbrane BiH.

Zahvalnost Schillingu, podrška Lajčáku

Upravni odbor izražava zahvalnost Christianu Schwarz-Schillingu na doprinosu koji je tokom svog mandata dao implementaciji mira u BiH, kao i višem zamjeniku visokog predstavnika Peteru Bas-Backeru na njegovim naporima.

Upravni odbor pozdravlja imenovanje Miroslava Lajčáka na funkciju novog visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU-a te očekuje uspješnu saradnju s ambasadorom Lajčákom nakon njegovog stupanja na dužnost 2. jula 2007. godine.

Upravni odbor potvrđuje da će OHR ostati u BiH i nastaviti s provođenjem svog mandata u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom, a posebno njegovim Aneksom 10, osiguravajući puno poštivanje Sporazuma.

Cilj je da zatvaranje OHR-a bude izvršeno do 30. juna 2008. godine. Upravni odbor PIC-a će ponovo razmotriti situaciju na svojim sjednicima u oktobru 2007. godine i februaru 2008. godine.

Upravni odbor će svoju narednu sjednicu održati u Sarajevu, 30. i 31. oktobra 2007. godine, navodi se na kraju njegovog saopćenja.