Svijet
0

Ruska ekspedicija stigla na Sjeverni pol

FENA
Ekspedicija u cilju jačanja ruskog polaganja prava na veći dio naftnog i gasnog bogatstva ispod Arktičkog okeana u srijedu je došla do Sjevernog pola, i odmah su počele pripreme za dvije mini podmornice koje treba da izbace kapsule sa ruskom zastavom na morsko dno.

Ledolomac 'Rusija' iskrčio je put do Sjevernog pola kroz neslomljeni komad višegodišnjeg leda, otvarajući put za istraživački brod 'Akademik Fedorov' da ga slijedi, saopćio je Sergej Baljašnikov, portparol Instituta za istraživanje Arktika i Antartika koji je pripremio ekspediciju.

"Po prvi put u istoriji ljudi će doći na morsko dno pod Sjevernim polom. To je kao postavljanje zastave na Mjesec", izjavio je Baljašnjikov za Associated Press.

Ruski naučnici se nadaju da će u narednim satima zaroniti dvije mini podmornice ispod pola na dubinu od više od 13.200 stopa i izbaciti metalnu kapsulu koja sadrži rusku zastavu, na morsko dno.

Baljašnjikov je izjavio kako se očekuje da će uranjanje podmornica početi u četvrtak ujutro i potrajat će nekoliko sati.

Ekspedicija, koju predvodi ugledni polarni istraživač i poslanik Artur Čilingarov, ima izvjesne naučne ciljeve, uključujući izučavanje arktičkih biljki i životinja. Njen glavni cilj, međutim, izgleda da je širenje ruskog političkog i ekonomskog uticaja snaženjem njenih zahtjeva za naftnim i gasnim zalihama ispod arktičkog morskog dna.

Simbolična gesta, zajedno s prikupljanjem geoloških podataka od naučnika u ekspediciji, ima za cilj osnažiti ruske zahtjeve za više od 460.000 kvadratnih milja Arktičke kore - za koju neki tvrde da sadrži procijenjenih 10 milijardi tona nafte i gasa.