BiH
0

Hutovo blato: Hidroarheološki radovi na istraživanju ilirskih brodova

FENA
Zbog bolesti jednog člana stručnog tima nastavak hidroarheoloških radova na lokalitetu Desilo u Hutovom blatu je odgođen, ali se nastavak istraživanja dva prva ikada pronađena ilirska broda, stara oko 2.200 godina, može očekivati brzo, izjavila je danas za Agenciju FENA voditeljica stručnog tima Snježana Vasilj.

"Išlo bi se na potpuno istraživanje oba broda", kazala je Vasilj.

Ona je navela da su prethodni radovi na brodovima obavljeni sa crpkama koje su prebacivale blato i mulj unutar jezera, a sada bi se radilo sa crpkama koje će izvlačiti mulj van jezera. Taj mulj će ići na posebno rešeto i ispirat će se kako stručnom timu ne bi promaklo nešto od sitnijih nalaza.

Finansijska sredstva potrebna za ove radove su osigurana, a odobrila su ih Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Kada je u pitanju istraživanje drevne grobnice koja se nalazi pored jezera, Vasilj kaže da stručni tim više ne bi širio grobnicu. Do sada je istraženo 17 grobova, a u većini njih sahranjene su po dvije ili tri osobe. Navela je da su u toku dogovori da se ostaci nađeni u grobovima što prije pošalju na analizu u Austriju da bi se mogla utvrditi starost tih ostataka. Ostali materijal nađen u grobovima trenutno se obrađuje kabinetski.

Istraživanje ostataka drevnog naselja, koje se također nalazi u blizini ovog lokaliteta, stručni tim je ostavio za kasnije, jer se radi o velikom poslu koji treba dobro isplanirati.

Snježana Vasilj je naglasila da je za istraživanje naselja najprije potrebno izvršiti geodetska istraživanja, ali je tokom ljeta taj lokalitet pun zmija tako da članovi tima ne mogu izaći na teren.

Ona je također najavila da su članovi stručnog tima pozvani u novembru na svjetski kongres u Medulinu, za koji su dobili pozivni referat.