Svijet
0

Najvrijednije sporne teritorije na planeti (1. dio)

Sarajevo-x.com
Rusija je nedavno zapanjila svijet kada je poslala svoju podmornicu na Sjeverni pol, ispod ledenog pokrivača kako bi potvrdila da ta teritorija pripada upravo njima. Na isto područje prava polažu još četiri države. Pretpostavlja se da je taj predio jako vrijedan. Ipak, nije jedini koji je predmet međudržavnog spora.

Arktički krug

Pet zemalja tvrde da polažu pravo na ovaj dio teritorije. To su: Rusija, Kanada, Danska (preko Grenlanda), SAD i Norveška.

Koja je vrijednost svega toga? Pretpostavlja su blaga skrivena u tim hladnim dubinama vrijedna milijarde. Američka geološka ispitivanja koja su vršena 2000. godine došla su do zaključaka da se ispod Arktika nalazi 1/4 netaknutih svjetskih rezervi nafte i prirodnog gasa. Sa druge strane, privatni energetski analitičari u svom istraživanju iz 2006. godine tvrde da su arktička bogatstva znatno manja nego što se vjerovalo. Riječ je uglavnom o prirodnom gasu koji većinom pripada Rusiji.

Šta je učinjeno po tom pitanju? Rusija je nedavno privukla veliku pažnju kada je stavila zastavu na podvodni klanac - Lomonosov greben - koji bi mogao u sebi sadržavati do 10 milijardi tona nafte i prirodnog gasa. Kanada i Danska također tvrde da polažu prava na taj greben, dok je SAD u nezavidnom položaju jer još nisu ratifikovali UN-ovu konvenciju o Zakonima mora. Kompanije koje se bave ekstrakcijom i preradom ovih energenata polažu nade u globalno zatopljenje koje bi učinilo dostupnim arktičke prirodne resurse za eksploataciju.

Istočno kinesko more

I Kina i Japan tvrde da polažu prava na teritoriju koja okružuje nenaseljena ostrva Senkaku, a koja Japanci kontrilošu još od 1895.

Kolika je vrijednost toga? Pretpostavlja se da se u Istočnom Kineskom moru nalazi oko 200 milijardi kubičnih metara rezervi prirodnog gasa.

Šta je urađeno po tom pitanju? Tokio je već označio liniju razgraničenja koju Peking ne priznaje. Kinezi se drže historijskih granica i tvrde da polažu pravo i na japanski dio još iz vremena dinastije Ming. U principu, i Japan i Kina bi mogli na eksploataciji raditi zajedno, ali to bi bilo previše normalno i logično. Kada je, 2004. godine izbila vijest o tome da Kina gradi gasno polje u blizini linije razgraničenja, Japanci su se naljutili i prestrašili da bi Kinezi mogli iscrpiti japanske rezerve sa kineske strane. Iste godine, kineske podmornice su uplovili u japanske vode što je diglo njihovu flotu na najviši mogući nivo spremnosti koji se nije desio od 2. Svjetskog rata. Svi pregovori koji su održani od tada, završili su neuspjehom.

Pročitajte: Najvrijednije sporne teritorije na planeti (2. dio)