Svijet
0

Najvrijednije sporne teritorije na planeti (2. dio)

Sarajevo-x.com
A šta će biti sporno, ako ne nafta? Gdje ima nafte, tu ima i svađa. Poslije Bliskog istoka i potencijalno Sjevernog pola, nafte u velikim količinama ima i u Africi te u Južnoj Americi. Za njih niko ne ratuje, ali mnogi smatraju da baš oni polažu prava na ta bogatstva. Ako se ikada i zarati na tim područjima, znamo ko će doći da smiri situaciju i uvede demokratiju.

Sliv rijeke Orinoco

Oko ovog područja spore se venecuelanska vlada i korporacije Exxon i ConocoPhillips

Koja je vrijednost svega toga? Procijenjeno je da naftom bogati pijesak sliva rijeke Orinoco u sebi ima oko 270 milijardi barela nafte, tako da Venecuela ima veće naftne rezerve nego Saudijska Arabija i Kanada. Ipak mnogo toga ovisi o cijeni nafte u svijetu. Pijesak bogat naftom zahtijeva drugačiji proces rafiniranja i ne baš unosan posao ako su cijene sirove nafte niske.

Šta je učinjeno po tom pitanju? Chevron, Total, BP i Statoil se još uvijek nalaze u Venecueli i igraju prema Chavezovim pravilima, dok su je Exxon i ConocoPhillips napustili u junu 2007. godine. Razlog je neslaganje sa uslovima venecuelanske vlade, koja je sebi uzela (nacionalizovala) 25 milijardi dolara dionica te postala većinski vlasnik akcija u operacijama vađenja nafte iz Orinoco pojasa. Nakon toga su Exxon i ConocoPhillips odbili prihvatiti manjinski dioničarski dio vlastitih operacija, u koje su uložili 6 milijardi dolara. Ove dvije kompanije još uvijek traže kompenzaciju za izgubljena sredstva. Ipak, nije im sve to propalo. Iskustvo vađenja nafte iz pijeska primjenjuju u Albertu (Kanada).

Gvinejski zaliv

Ko se spori oko ovog zaljeva? Možda bi bilo lakše napisati one koji se ne spore. Na Gvinejski zaliv prava polažu Angola, Kamerun, Republika Kongo-Brazavil, Gabon, Ekvatorijalna Gvineja, Nigerija, Demokratska Republika Kongo i ostvska država Sveti Toma i Princip.

Koja je vrijednost svega toga? Velika. Zapadna Afrika bi mogla biti novi Bliski istok. Svaki dan iz te regije izađe oko 4,7 miliona barela nafte. Sveukupno Gvinejski zaliv bi mogao biti dom za 24 milijarde barela sirove nafte. Naftna polja, otkrivena devedesetih godina prošlog vijeka, transformisala su osiromašenu Ekvatorijalnu Gvineju u veliku zemlju nafte. Analitičari spekulišu da i ostrvska država Sveti Toma i Princip također leži na velim zalihama nafte.

Ko je šta uradio? Za sada nacije koje okružuju Gvinejski zaliv svoje sporove rješavaju mirno. Ipak, šanse da će stvari ostati takve su male. Organizovane su Zajedničke razvojne zone kojima je Gvineja omogućila susjedima da koriste ta mineralno bogatstvo. Osnovan je i Forum zemalja regije, kako bi pomagao pri sređivanju svih naftnih sukoba i nesuglasica. Ipak neki problemi ne nestaju dolaskom nafte, samo se novi rađaju. Ekvatorijalna Gvineja je još uvijek na ratnoj nozi sa Gabonom, koji je 1972. godine okupirao tri njihova ostrva, za koja se vjeruje da su velika nalazišta nafte i zemnog gasa. Nasilje u Nigeriji ne jenjava. Do sada je zabilježeno nekoliko pokušaja svrgavanja vlade u Svetom Tomi i Principu i Ekvatorijalnoj Gvineji. Korupcija u tom dijelu svijeta je nezamislivo velika, rasprostranjena i uobičajena. Stanovnici svih zemalja koje su se okoristile pronalaskom tog crnog zlata, još uvijek nisu dočekali da osjete ni djelić tog velikog bogatstva.

Pročitajte: Najvrijednije sporne teritorije na planeti (1. dio)