Košarka
0

Košarkaška reprezentacija BiH savladala Bugarsku sa 75:71

FENA
Muška košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine je u prvom kolu dodatnih kvalifikacija za evropsko prvenstvo u Španiji večeras u Cazinu nakon produžetka savladala Bugarsku sa 75:71 (19:17, 10:12, 23:23, 13:13,10:6).

Time su bh. košarkaši, i pored relativno loše partije, posebno u napadu, uspješno započeli baraž za EP. Bugarska je tokom cijele utakmice parirala bh. reprezentativcima iskoristivši loš procenat šuta domaćih košarkaša, te potpunom dominacijom pod koševima do kraja držala rezultatski priključak.

Košarkaši BiH su u nekoliko navrata imali po pet poena prednosti, ali su Bugari svaki put uspijevali doći do poravnanja, a u posljednjim sekundama i do prilike za pobjedu. No, kod rezultata 65:65 Stoykov je promašio "polaganje", pa je pobjednik odlučen u produžetku.

U dodatnih pet minuta razigrali su se Bajramović i Hukić, koji su sa pet vezanih poena doveli reprezentaciju BiH do vodstva od 70:65. Nakon koševa Ivanova Bajramović je ponovo ušao u seriju od pet poena čime je odigurao pobjedu bh. selekcije.

Najefikasniji kod BiH bili su Vasiljević sa 21, Bajramović s 15, te Kojadinović i Hukić sa po 11 poena, a kod Bugarske Angelov sa 16 i Stoykov s 15 poena.

U sljedeće dvije utakmice reprezentacija BiH gostuje Mađarskoj i Bugarskoj, a u posljednjem kolu dočekuje Mađare. Pobjednik grupe plasirat će se u finalnu rundu kvalifikacija.