Nauka
0

Nova tehnika za predviđanje prirodnih katastrofa

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Stručnjaci iz Osla započeli su nova istraživanja kojima se nadaju da će u budućnosti moći tačno predvidjeti posljedice globalnog zagrijavanja. Naučnici vjeruju da će rezultati ovih istraživanja omogućiti izračunavanje mogućih poplava, pustošenja šuma i drugih prirodnih katastrofa.

"Svjesni smo da će pojačano zagrijavanje izazvati sve opasnije promjene u klimi, ali još uvijek ne možemo govoriti o detaljima jer nemamo dovoljno saznanja. Jedini način koji nam može pomoći da smanjimo negativne posljedice globalnog zagrijavanja jeste tehnika predviđanja onoga što će se desiti i izračunavanje vjerovatnih katastrofa i njihovih učinaka", kazao je u razgovoru za Reuters Matthew Collins, jedan od istraživača.

Naučnici iz UN-a oslanjaju se na određene kompjuterske proračune i modele izračunavanja količine padavina u narednih nekoliko godina te predviđanje visine nivoa mora širom svijeta kako bi mogli upozoriti na moguće prirodne katastrofe.

Razvojem tehnologije koja bi trebala predvidjeti prirodne katastrofe izazvane promjenama u klimi omogućit će prijevremenu evakuaciju ugroženog stanovništva i građevinske firme će znati koja su to rizična područja za izgradnju stambenih i drugih objekata.

"Klimatologija je nauka puna iznenađenje i dosta je nepredvidiva. Potrebne su godine istraživanja i mukotrpnog rada kako bismo mogli predvidjeti njen tok", dodao je Collins.