BiH
0

Dodik protiv bosanskog patriotizma i Kulina bana

FENA
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da je BiH "kočnica razvoju RS-a", te ponovio da "nema osjećaj za bosanski patriotizam kao što to neko pokušava da nametne cijelo vrijeme".

Dodik je ovo izjavio nakon sastanka predsjednika RS-a Milana Jelića i poslanika RS-a u Predstavničkom domu Parlamentrane skupštine BiH na kojem je zaključeno da je neophodno preispitati prenesene nadležnosti sa RS-a na nivo BiH.

Dodik je kazao da su "mnogi zakoni" nametnuti od strane visokih predstavnika u BiH morali biti usvojeni u parlamentima bez promjena, te da se "savršeno zna da su političari u posljednjih 10 godina bili pod nesnošljivim pritiskom, prijetnjama sankcijama i udaljavanjem".

Entitetski premijer na pres-konferenciji rekao je da RS želi da bude partner u BiH, te da je više niko neće podcjenjivati.

"Ako nas ne uvažavaju kao partnere zašto bi mi uvažavali njihovu ljubav za BiH", kazao je Dodik i dodao da nije sporna dejtonski organizirana BiH u kojoj RS ima svoje mjesto.

Onima kojima se to ne sviđa, Dodik je postavio pitanje zašto su onda potpisivali Dejtonski sporazum.

Naglasio je i da mora da "prestane presija koja se vrši na parlamentarce RS-a u Sarajevu od strane raznih segmenata, prije svega ureda raznih predstavnika međunarodne zajednice", te dodao da poslanici parlamenata moraju da imaju potreban dignitet kao što je to slučaj svuda u svijetu.

Dodik je najavio i da će svaki put, kada bude trebalo, upotrebiti pravo na entitetsko glasanje u Parlamentarnoj skupštini BiH, te dodao da će insistirati da to pravo bude i sastavni dio i novog ustava ili "ga neće ni biti".

"Nema te ljubavi prema BiH zbog koje bi pristali da nema entitetskog glasanja. Koje ljubavi za BiH? Nema te ljubavi. Mi gajimo ljubav za RS, a BiH dejtonski organizirana nam ne smeta", dodao je Dodik i poručio da onima kojim smeta takva BiH "neka rade šta hoće".

On je optužio i medije iz Sarajeva da "pokušavaju nametnuti priču o bosanskom patriotizmu", ali mu je zasmetao i Kulin ban.

"Kakav bosanski patriotizam i Kulin ban. Ovdje postoje realni politički odnosi koji će se poštovati ili ne. Ima i druga istorija, nije samo istorija Kulina bana. Na kraju krajeva, on i nije bio predstavnik naroda koji se sada poziva na njega", kazao je, između ostalog, Dodik.

Ističući da RS hoće da bude partner u BiH, on je naveo i da RS "više nikada niko neće podcjeniti, ni visoki predstavnik, ni međunarodna zajednica, a posebno ne ljudi iz Sarajeva".

Dodik ističe da RS nikoga ne podcjenjuje i da aspiracije RS-a nisu uperene ni protiv koga, te da se u RS-u gaji politika koja treba da afirmira pravo i pripadnika drugih naroda.

Ponovio je i da nema reforme policije, po cijenu evropskih integracija, ako ona znači ukidanje policije RS-a.

"Mi tu ne kažemo ne može, već nećemo takvu reformu", izričit je Dodik.