Svijet
0

Iran upozorio SAD na rizik koji bi izazvao američki napad

FENA
Teheran je u utorak uputio ozbiljno upozorenje Sjedinjenim Državama na posljedice eventualnog napada na Iran, naglasivši da Washington ne može ni zamisliti kakav bi bio iranski odgovor američkim snagama stacioniranim u regiji.

"SAD će se suočiti s tri problema ako napadne Iran", kazao je general Rahim Yahia Safavi, koji je nedavno naimenovan na mjesto vojnog savjetnika vrhovnog vođe ajatolaha Ali Khameneija.

"Oni najprije ne poznaju razmjere naše osvete", kazao je general agenciji Isna, "i ne mogu procijeniti koliko je ranjivo njihovih 200.000 trupa u regiji, jer smo mi precizno indentificirali sve njihove baze", kazao je general koji je donedavno zapovijedao elitnom jedinicom Čuvara revolucije.

Safavi je također upozorio na napade na Izrael i snabdijevanje naftom.

"Drugo, oni ne znaju šta će se dogoditi Izraelu, a treće, SAD ne zna šta će biti sa snabdijevanjem naftom", dodao je.

Washington nikada nije isključio vojnu opciju kada je u pitanju Iran ako i dalje bude uporan u odbijanju prekida svoga nuklearnog programa.

Američki predsjednik George W. Bush upozorio je Teheran da prestane pružati podršku šiitskim ekstremističkim grupama u Iraku.

Iran raspolaže arsenalom raketa kratkoga i srednjeg dometa koje bi mogle pogoditi ciljeve u Izraelu.

Iran bi mogao iskoristiti i naftu kao oružje, tako što bi pokušao blokirati prolaz Ormuz kojim prolazi veliki dio nafte iz Zaliva.