BiH
0

Zaposlenici zavoda Bakovići apeliraju na poslanike Doma naroda

FENA
Vijeće zaposlenika Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići i Stručno Vijeće Zavoda organizirali su danas, u Zavodu, protesni skup uposlenika i tom prilikom apelirali na delegate Doma naroda Parlamenta FBiH da odbace amandman na Zakon o preuzimanju prava i obaveza osnivača nad ustanovama socijalne zaštite.

Iz Vijeća zaposlenika Zavoda kazali su za FENU da se tim amandmanom briše Zavod Bakovići i predviđa pravno objedinjavanje zavoda u Fojnici i Bakovićima. Oni smatraju da su potpuno prevaziđeni klasični zavodi tzv. totalne i azilantske institucije s više stotina ili hiljadu korisnika s, kako su istaknli, konglomeratom dijagnoza i patologija, različitih uzrasta, problema i potreba.

"Famoznim amandmanom o stvaranju hibridne - jedne ustanove podržava se upravo prevaziđeni dehumanizirani koncept institucije iz prošlog vremena i sistema umjesto da se ide u transformaciju tih ustanova. Toga su svjesni i mnogi korisnici Zavoda i već su u strahu", navode iz Zavoda.

Stručno Vijeće Zavoda pozvalo je na današnjem skupu stručnjake i predstavnike stručnih službi, koji su posjećivali ili surađuju sa Zavodom, da kažu stručno mišljenje, a poslanicima u Parlamentu savjetovali da se informiraju o radu te ustanove.

"Odbijamo sve nametnute etikete o famoznom paralelizmu ustanova, jer one pružaju usluge korisnicima različitih potreba, nacionalnoj segregaciji bilo korisnika bilo zaposlenika, neekonomičnosti ovakvih ustanova ako nemaju hiljadu korisnika. Zbog svega toga smatramo da Amandman treba odbaciti jer neće postići ono što navodno želi nego napraviti suprotno. Nama Zakon treba, podržali smo ga zbog unaprijeđenja ustanove, a ne da nas vrati godinama unazad", navode iz Zavoda.

Poslanici su na nedavnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH prihvatili Prijedlog zakona o preuzimanju prava i obaveza osnivača nad ustanovama socijalne zaštite u Federaciji BiH koji je parlamentarnu proceduru uputila federalna Vlada. Jedna od Vladinih namjera je da zakonski prenese u svoju nadležnost ustanove za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba u Bakovićima i Fojnici, Zavod za zaštitu djece i omladine u Pazariću, Zavod za vaspitanje muške djece i omladine u Sarajevu te Zavod za vaspitanje ženske djece i omladine u Ljubuškom.

Ove ustanove imaju problema u poslovanju zbog neriješenog pitanja njihovih osnivača.Amandmanom poslanice Nermine Ćemalović koji je odbacila Vlada, ali je prihvatio Predstavnički dom, predviđeno je da u FBiH egzistira jedan zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba, i to pravnim objedinjavanjem zavoda u Fojnici i Bakovićima. Sjedište objedinjenog zavoda trebalo bi da bude u Fojnici.