BiH
0

Kosturi četiri leoparda i jednog medvjeda iz Vjetrenice na čišćenju i sušenju

FENA
Četiri kostura leoparda i jednog medvjeda koji su nedavno izvučeni iz spilje Vjetrenica se nalaze u laboratoriju u Zagrebu na čišćenju i sušenju od svih naslaga nataloženih tokom godina na njihovoj površini, potvrdio je Feni predsjednik Speleološkog udruženja "Vjetrenica-Popovo polje" Ivo Lučić.

On je pojasnio da se kosturi ovih životinja nalaze u fazi sušenja na umjerenoj temperaturi kako bi se očistili od i najmanjeg postotka vlage.

Tom će procesu slijediti konzerviranje skeletnih ostataka te njihova znanstvena obrada. Ona će obuhvatiti precizno mjerenje dužine svake kosti i pokušaj objašnjenja njihovog pronalaska u najdubljim dijelovima spilje.

Lučić navodi da su kosturi pronađeni 2.000 do 3.000 metara od ulaza u spilju, uglavnom najudaljenijim i najteže dostupnim dijelovima Vjetrenice, u podnožju okomitih dimnjaka velike visine.

"Zanimljivo je da kosturi nemaju nikakve ozljede na sebi od pada ili slično te se postavlja veliko pitanje kako su se našli tu potpuno neozlijeđeni i da li postoji neki bočni ulaz u spilju do mjesta gdje su pronađeni", kazao je on.

Jedan od pronađenih kostura leoparda je velik, cjelovit i dobro očuvan te ima najveću znanstvenu i muzejsku vrijednost. Pronađen je još 1968. i pokretač je nedavno završenih iskapanja.

Konačno datiranje njihove starosti radit će se karbonskom metodom. Taj proces će se realizirati u okviru međunarodnog projekta u kojem će, pored Speleološke udruge "Vjetrenica-Popovo polje", Zemaljskog muzeja BiH i Akademije nauka i umjetnosti BiH te domaćih i zagrebačkih paleontologa, sudjelovati i Institut "Ruđer Bošković" iz Zagreba te Međunarodni institut u Velikoj Britaniji.

Nakon okončanja cjelovitog procesa čišćenja, konzerviranja, naučnog objašnjenja te datiranja, svi kosturi bit će dopremljeni u Zemaljski muzej BiH, gdje će biti trajno smješteni i izloženi.

Njihova starost može se teorijski kretati od više stotina hiljada do nekoliko hiljada godina. Leopardi su nastanjivali Evropu od prije 900 hiljada godina do posljednjeg ledenog doba, a neki naučnici tvrde i do povijesnog vremena.

Ostaci kostura leoparda u Dinaridima su nađeni u spilji Pisana stina u Dalmaciji, Veternici kod Zagreba, Velikoj pećini na Ravnoj gori u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i Crvenoj stijeni kod Petrovića u Crnoj Gori. No, jedini je takav cjelovit kostur nađen u Vjetrenici.