Nauka
0

Američki geolog poziva na edukaciju u oblasti geoloških nauka

FENA
Nakon pisma koje je prije nekoliko mjeseci najuglednijem svjetskom magazinu za nauku Science uputio dr. Robert Schoch, američki geolog koji je prošle godine posjetio BiH i visočke "piramide", s tvrdnjom da se radi o prirodnim formacijama, u najnovijem broju tog magazina oglasio se još jedan američki geolog, Paul V. Heinrich s univerziteta u Luizijani, s pismom pod naslovom "Bosanska pseudonauka".

U tom pismu, Heinrich iznosi rezultate nedavno obavljenih laboratorijskih analiza uzoraka uzetih sa kamenih kugli u Zavidovićima, koji nedvojbeno potvrđuju da se radi o prirodnim karbonatnim izlučevinama, navodeći slične primjere iz drugih krajeva svijeta.

Prilikom iznošenja ovih rezultata, gospodin Heinrich uputio je kritiku na račun pseudonaučnih objašnjenja ovih formacija od Semira Osmanagića, koji tvrdi da se radi o "ostacima monumentalne supercivilizacije".

Heinrich ističe da se interes koji su tzv. bosanske piramide pobudile treba usmjeriti na educiranje šire javnosti o porijeklu i značaju geoloških formacija i geologije.