BiH
0

Bajramska čestitka reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića

FENA
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa ef. Cerić uputio je danas čestitku vjernicima islamske vjere povodom Ramazanskog bajrama.

"Draga braćo i sestre, sutra je prvi ševval 1428. god., odnosno prvi dan Ramazanskog bajrama na dan 12. oktobra 2007. god. po Miladu.

Iza nas je mjesec ramazan u kojem smo postili sa željom da se učimo samodisciplini tijela i duše u pokornosti Allahu Uzvišenom.

Učili smo se samopoštovanju duše u njezinoj želji da nadjača tjelesne strasti.

Učili smo se samopouzdanju ljudske ličnosti u njezinoj želji da živi u moralu.

Učili smo se poštovanju prema čovjeku u njegovoj želji da živi i miru i sreći.

Zato je danas sretan onaj koji može stati pred Gospodara nebesa i Zemlje sa svojim postom, svojim ibadetom, svojom čistom dušom i svojom iskrenom vjerom u mir i dobro.

Zato je danas sretan onaj koji može reći da mu je duša na mjestu.

Zato je sretan danas onaj koji je pouzdan u sebe i svoju obitelj na putu dobra.

Zato je danas sretan onaj koji voli svoga brata.

I zato je radostan onaj kojemu je sutra Bajram, zato što je pobijedio sebe u borbi za pravo onoga kojem treba izdvojiti zekat i sadekatu-l-fitr.

S tim mislima, svima vam od srca želim sretan Bajram, moleći dragog Allaha, dž.š. za vaše zdravlje i uspjeh u životu i radu.

Posebno želim Bajram čestitati prognanim, bolesnim i nemoćnim s dovom Stvoritelju Uzvišenom da im bude na pomoći!

S osobitim željama Bajram čestitam našoj braći u Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji te bošnjačkoj dijaspori i svim muslimanima u svijetu riječima: Bajram šerif mubarek olsun", naveo je u čestitki reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić.