BiH
1

Prvi helikopter sletio na Bosmal City Center

FENA
Na heliodrom Bosmal City Centra na vrhu kule B sletio je danas prvi helikopter s pilotima njemačkog helikopterskog odreda Butmir u sastavu snaga EUFOR-a čime je otvorena nova faza u razvoju jedinog kondominija na Balkanu.

Pilote majora Olivera Wolla (1.300 sati leta) i poručnika Marea Gaterslebena (2.900 sati leta) koji su sletjeli na jedini heliodrom na vrhu jedne stambeno-poslovne zgrade u cijelom regionu helikopterom BOI05 dočekao je izvršni direktor Bosmala d.o.o. Edin Šabanović.

"Završen je jedan kompleksan projekt u koji je uloženo veliko arhitektonsko i građevinsko umijeće. Ovo nam je izvanredna prilika da zahvalimo svima koji su ugradili svoj rad i svoje znanje u podizanje Bosmal City Centra. BCC i jeste upravo to: sinteza rada i znanja i rezultat jednog izvanrednog zalaganja. Ovo je prvi heliodrom na vrhu nekog stambenog objekta u BiH i zbog toga smo veoma ponosni", izjavio je Šabanović.

Major Oliver Woll izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su pripadnici njemačkog helikopterskog odreda Butmir bili prvi koji su sletjeli na heliodrom BCC-ja.

"Velika nam je čast i ponosni smo što smo prvi piloti koji su sletjeli na heliodrom. Ujedno želim da zahvalim Bosmalu što nam je pružio priliku da i na ovaj način treniramo naše pilote", rekao je major Woll te dodao kako je BCC dokaz kako čovjek s malo volje i truda može naparaviti čudo.

Heliodrom je završen još 31. augusta čime je Sarajevo prvo u regionu dobilo pistu za slijetanje helikoptera na vrhu jedinog kondominija na Balkanu na visini od 116,30 metara.

Čelična konstrukcija za heliodrom teška je 100 tona dok je sam krug prečnika 26 metara i naslanja se na 16 glavnih nosača.

BCC je najveće strano greenfiled ulaganje u BiH s ukupnom vrijednošću od 80 miliona eura i bit će završen do kraja godine.