BiH
3

Naser Orić u stalnom kontaktu sa sinom Slobodana Miloševića

FENA
Marko Milošević, sin Slobodana Miloševića i Naser Orić, nekadašnji komandant Armije BiH u Srebrenici kojega je Haški sud osudio na dvije godine zatvora zbog nesprečavanja zločina nad Srbima 1992. godine u tom gradu, u stalnom su telefonskom kontaktu, tvrdi glasnogovornik Tužiteljstva za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić.

"I ne samo to, Oriću je Marko Milošević čak i čestitao nakon što ga je Haški sud krajem lipnja prošle godine pustio na slobodu, budući da mu je vrijeme provedeno u pritvoru uračunato u izrečenu kaznu", kazao je Vekarić za subotnju "Politiku", dodajući da taj podatak "najbolje govori o besmislenosti sukoba koji je doveo do raspada SFRJ"

Srbijansko tužiteljstvo, kaže Vekarić, do tih je informacija došlo preko obavještajnih krugova iz Bosne i Hercegovine, koji su potvrdili da kontakt između mlađeg Miloševića i Orića nije prekidan od početka devedesetih godina.

Orić (rođen 1967. godine) je, nakon što je završio policijsku školu u Zemunu, radio kao policajac u Beogradu, na Kosovu i u Sarajevu, a 1990. godine postao je pripadnik policijske jedinice koja je osiguravala tadašnjeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, s kojim je kasnije - nakon uhićenja 2003. godine - dijelio isti kat pritvorske jedinice u Sheveningenu.

"Politika" piše i da je Slobodan Milošević Orića, za "odanost u službi", navodno, nagradio i pištoljem "CZ 99" s ugraviranom posvetom u kojoj je naveo i svoje ime.

O Orićevoj policijskoj službi u Beogradu piše i Vuk Drašković u svojoj nedavno objavljenoj knjizi "Meta", navodeći da je među policajcima koji su njega i suprugu Danicu uhitili nakon beogradskih demonstracija 9. ožujka 1991. godine, bio i Orić, kojega se sjeća kao najljubaznijeg od policajaca koji su ih uhitili.