BiH
0

Govor državnog tajnika Svete Stolice kardinala Bertonea

FENA
Državni tajnik Vatikana uzoriti kardinal Tercisi Bertone obratio se danas prisutnima tokom razmjene ratifikacijskih instrumenata temeljnog ugovora između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine, održane u okviru posjete predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića Vatikanu.

Kardinal Bertone ocijenio je kako je danas povijesni dan u odnosima između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine. On označava kraj jedne i početak nove etape, kojoj želimo da bude obilježena dugom i plodonosnom suradnjom.

Očita je važnost ovoga čina, kazao je, njime stupaju na snagu uredbe dogovorene Temeljnim ugovorom, potpisanim 19. aprila 2006., kojim su određene stavke od zajedničkoga interesa za život i djelovanje Katoličke zajednice u BiH.

One se na poseban način odnose na priznanje pravne osobnosti Katoličke crkve i njenih ustanova u okviru civilnoga društva, njene neovisnosti u bogoštovlju i u apostolatu, specifičnih doprinosa na kulturnom, obrazovnom, pastoralnom, vojnom, dobrotvornom te karitativnom području, kao i u medijima.

On je podsjetio kako Ugovor označava pozitivan proces učvršćenja prava i demokratskih načela na kojima BiH želi temeljiti svoju budućnost. Prakticiranje vjerske slobode svakog pojedinog građanina i vjerskih zajednica u pravnome okviru spada zapravo među nezaobilazne pretpostavke današnje zapadne kulture te predstavlja nužni uvjet poštivanja čovjekovih prava u svim krajevima svijeta.

No, prepoznaje se, isto tako, da načelo jednakosti pred zakonom iziskuje različito odnošenje spram stvarnosti koje su različite. Tako se u ovom slučaju, za razliku od onoga što se može dogoditi u slučaju drugih vjerskih zajednica, nalazimo pred pravnim instrumentom koji ima međunarodni karakter, kao posljedica činjenice da Sveta Stolica, to jeste središnja uprava Katojičke crkve, sačinjena od Rimskoga Prvosvećenika i ustanova Rimske kurije koje Mu pomažu u Njegovoj službi ( usp. ZKP, kan.361), jest subjekt međunarodnoga prava, neovisan zbog činjenice da na području Vatikana uživa istu suverenost kao bilo koja država.

Posebnost institucionalne organizacije Katoličke crkve utoliko zahtijeva posebno odnošenje od strane država, kako bi se njezinim vjernicima na osobit način zajamčila općepriznata prava.

"U državi kao što je Bosna i Hercegovina, koja unutar svojih granica obuhvaća multietničko i višereligijsko društvo, ovaj Ugovor predstavlja najbolju pravnu garanciju osiguranja urednog provođenja vjerskoga života, prije svega u svojim javnim implikacijama. Pravilno primjenjivanje dogovorenoga ići će u prilog Zemlje, budući da će, uz to što će na međunarodnoj razini, o sebi pružiti pozitivnu sliku, doprinijeti nadilaženju teških problema naslijeđenih iz prošlosti te izgradnji bolje budućnosti; da se u budućnosti mogu ostvariti težnje Zemlje koja, povijesno i geografski, predstavlja jedinstveno raskršće različitih identiteta, ali koja s punim pravom pripada Europi", kazao je kardinal Bertone.

Njena raznolikost, u globaliziranom svijetu kakav je naš, dodao je, trebala bi svima postati izvor obogaćenja. Sveta Stolica, sa svoje strane, neće prestati pridavati posebnu pažnju različitim pitanjima koja se pojavljuju u tom zajedničkom hodu, te želi da zajednica katoličkih vjernika nastavi doprinositi obogaćenju čitave Bosne i Hercegovine.

Dodatni protokol, potpisan 29. septembra 2006., koji čini integralni dio Ugovora, predviđa utok mješovitoj komisiji koko bi pripomogla njegovu tumačenju i primjeni. Uvjeren sam da će ta komisija biti od koristi da se živim zadrži duh suradnje koji je obilježio tijek pregovora.

"Gospodine predsjedniče, uzoriti, preuzvišeni, dame i gospodo, od srca želim da provođenje odredbi ovog međunarodnog ugovora pogoduje mirnom suživotu i cjelokupnom razvoju Zemlje te pomogne mjesnoj Katoličkoj crkvi u vršenju poslanja koje joj je Krist povjerio", poručio je kardinal.