BiH
0

Koštunica: Lajčak bi trebao da odstupi

FENA
Srbijanski premijer Vojislav Koštunica izjavio je da je visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak odgovoran za nastalu krizu u zemlji i dodao kako bi bilo najprirodnije da je sam "podnio ostavku, umjesto što svojim mjerama i dalje utiče na produbljivanje krize".

"Vlada Srbije u potpunosti podržava sve institucije Republike srpske u njihovom principijelnom stavu da se mora poštivati Dejtonski sporazum", navodi se u Koštuničinom saopćenju, te se dodaje da Srbija kao potpisnik i jamac Dejtonskog sporazuma ima pravo insistirati na njegovom dosljednom provođenju, te da se on ne može kršiti na štetu srpskog naroda.

"Pokušaj rušenja Dejtonskog sporazuma može imati nesagledive posljedice i zato je sada neophodno da međunarodna zajednica ispravi greške koje su proizvele ozbiljnu krizu u Bosni i Hercegovini", navodi se u izjavi srbijanskog premijera.

Lajčak je 19. oktobra odlučio nametnuti izmjene Zakona o Vijeću ministara BiH i time pojednostaviti način odlučivanja u tom tijelu.

Nedavna izjava Vojislava Koštunice da Lajčakove najnovije mjere, zbog kojih je danas bh. premijer Nikola Špirić podnio ostavku, imaju za cilj rušenje Rezolucije 1244 i proglašenje neovisnosti Kosova i ukidanje Republike srpske, izazvala je prije dva dana oštar protest predstavnika Velike Britanije, SAD-a, Francuske, Njemačke i Italije službenom Beogradu, kao i osudu predsjednika Predsjedništva BiH Željka Komšića, koji je Koštunici poručio da "prste drži dalje od BiH, jer bi mogao dobiti i po prstima i po nosu".

Zbog te izjave, kako je potvrđeno Radiju B-92, predsjednik Srbije Boris Tadić odgodio je sjednicu Igmanske inicijative koja je 11. novembra u Beogradu trebala okupiti predstavnike više od sto nevladinih organizacija iz Hrvatske, Srbije i BiH, kao i predsjednike tih država.

Tadićev je stav, kako javlja taj radio, da je Komšić - koji je također trebalo da sudjeluje u radu Igmanske inicijative u Beogradu - svojom izjavom uvrijedio srbijanskog premijera, te da Srbija očekuje javnu Komšićevu ispriku.