BiH
0

Novak Đukić uhapšen zbog zločina na Tuzlanskoj kapiji

FENA/Sarajevo-x.com
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su jutros na području Banje Luke po nalogu Tužilaštva BiH Novaka Đukića, koji se sumnjiči za krivično djelo ratnog zločina protiv stanovništva na području Tuzle, potvrdio je glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

On je kazao da se Đukić sumnjiči za zločin na tuzlanskoj Kapiji koji se dogodio 25. maja 1995., kada je od posljedica granate poginula 71 osoba, a više desetina povrijeđeno.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e Đukić će tokom dana biti predat Tužilaštvu BiH na dalje postupanje, kada će biti odlučeno da li će biti podnesen zahtjev za određivanje mjere pritvora.

Đukić je 3. juna 2005. smijenjen s mjesta načelnika nekadašnjeg Generalštaba Vojske Republike Srpske zbog incidenata koji su se dogodili 16. aprila, prilikom polaganja zakletve tada novih vojnika VRS-a u kasarnama Manjača i Bileća, kada su se umjesto u državu BiH zaklinjali u RS.

Major Novak Đukić je osumnjičen da je 1995. učestvovao u događaju na Tuzlanskoj kapiji, kada je od granate ispaljene s položaja Vojske RS-a ubijeno 71, a više od 120 osoba ranjeno.

Zbog sumnje da su odgovorni za zločin na Kapiji istraga se, prema nekim pisanjima medija, vodila protiv devet oficira bivše Vojske Republike Srpske.

Prema ranijim neslužbenim informacijama u pitanju su: pukovnik Momčilo Arsić, majori Novak Đukić, Boro Maksić, Miroslav Ostojić, Nedeljko Pejčić i Golub Panić te niži oficiri Đorđe Petković, Duško Popović i Mladen Mihajlović.