Svijet
0

Devetero mrtvih u školskom masakru u Finskoj

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Osamnaestogodišnjak Pekka-Eric Auvinen ubio je jučer osam osoba u srednjoj školi koju je i sam pohađao u Tuusuli, gradu sa 34.000 stanovnika, 40 kilometara sjeverno od Helsinkija, a zatim je presudio sam sebi. Policija trenutno analizira video snimak pod nazivom "Jokela High School Massacre“ koji je Auvinen postavio na YouTube 7. novembra ove godine, a u kojem on najavljuje masakr s pištoljem u rukama.

Policijski zvaničnici kažu da je ubica nakon počinjenog masakra okončao i svoj život ustrijelivši se u glavu, a podlegao je u bolnici Toolo. Auvinen je ubio petero svojih školskih kolega i kolegica, školsku bolničarku i direktoricu škole. Desetine drugih zadobili su lakše povrede dok su bježali iz škole.

Svjedoci masakra govore o "divljačkom neredu“ koji je zavladao kada je mladić otpočeo svoj ubilački pohod pri tom uzvikujući revolucionarne parole.

Načelnik policije Matti Tohkanen kazao je da mladić nije imao policijski dosje. "On dolazi iz jedne prosječne porodice“, objasnio je Tohkanen za AFP i dodao da je tinejdžer bio član jednog streljačkog kluba, a da je dozvolu za oružje dobio 19. oktobra.

Posjedovanje oružja sa dozvolom u Finskoj je uobičajno, ali ovakvi masakri su rijetkost. Posljednji tragični događaj sličan ovome desio se 1989. godine kada je 14-godišnjak upucao dvojicu svojih školskih drugova jer su ga izazivali.

Video snimak postavljen na YouTubeu pod nazivom "Jokela High School Massacre“ prikazuje zgradu srednje škole Jokela i Auviniena kako drži pištolj. Postavljeni video snimak pratio je odgovarajući tekst kojim se pozivaju svi na "revoluciju protiv sistema“.

Snimak je objavio korisnik Interneta koji se predstavio kao "cinični egzistencijalist" spreman umrijeti za svoju stvar i "eliminirati sve što smatra nedostojno ljudskoj rasi".

U nekoliko sati nakon masakra, snimak je pregledan više od 200.000 puta, a zatim je povučen sa stranice. Pokolj koji je počeo u 12.44 po srednjoevropskome vremenu trajao je dvadeset minuta tokom kojih je ubica ustrijelio šestero učenika, pet dječaka i djevojčicu i dvije odrasle osobe.

Finski premijer Matti Vanhanen opisao je krvoproliće kao tragičan događaj i proglasio današnji dan, danom žalosti u Finskoj.