Financial Times
0

FT: Bh. građani gomilaju hranu dok strah od rata raste

Sarajevo-x.com
Dok je Kosovo u centru pažnje javnosti Evrope pa i ostatka svijeta, diplomate koji borave na Balkanu tvrde da stvarna prijetnja ovom dijelu Evrope leži u jednom drugom “uglu bivše Jugoslavije“ – u Bosni i Hercegovini. Dvanaest godina nakon okončanja krvoprolića, u BiH se čuju glasovi o mogućoj erupciji nasilja u narednih nekoliko mjeseci, stoji u današnjem članku Neila Macdonalda i Stefana Wagstyla koji objavljuje Financial Times.

Nerma Jelačić, direktorica Balkanske istraživačke mreže (BIRN) u razgovoru za FT izjavila je da žestoka nacionalistička retorika koja trenutno vlada bh. političkom scenom plaši građane i stvara paniku. "Trenutno, među Bosancima i Hercegovcima vlada strah, a taj strah može se usporediti sa onim koji je ovim prostorima dominirao i 1991. godine. Taj strah možete vidjeti na ulicama BiH i u supermarketima. Ljudi masovno kupuju ulje i brašno, a cijene osnovnih životnih namirnica divljaju i ne prestaju rasti“, objasnila je Jelačić.

Plan Evropske unije kojim se BiH treba približiti članstvu ne može biti realizovan sve dok se ne riješi trenutna politička kriza koja se bliži svom vrhuncu. "BiH je najteži slučaj u ovom regionu – čak teži i od samog Kosova. Mislim da će EU uskoro odustati od BiH uzimajući u obzir podijeljenost zemlje. To je država koja ne funkcioniše“, smatra Janez Janša, premijer Slovenije.

Zapadni zvaničnici pak tvrde da, iako je politička kriza u BiH zabrinjavajuća, ne postoji realan rizik od novih sukoba. Komandant EUFOR-a u BiH, njemački kontraadmiral Hans-Jochen Witthauer smatra da osnovni rizik predstavljaju "lokalni sukobi među etničkim grupama“, ali da ozbiljniji sukobi nisu za očekivati. Ova izjava je hrabra, s obzirom da Witthauer komanduje trupom od 2.500 vojnika, a devedesetih godina prošlog stoljeća u BiH je bilo 60.000 pripadnika NATO snaga.

Pozitivno razrješavanje situacije se ne nazire. Nakon što je nekoliko dana intenzivno trajala konfliktna retorika među političkim liderima u BiH, nakon što je uslijedila ostavka predsjedavajućeg Vijeća ministara Nikole Špirića koja je označila pad vlade koja nikada i nije baš uspravno stajala, skoro svi relevantni faktori odgovorni za ovakvo stanje povukli su se u svoje kabinete ili otputovali u daleke zemlje dok građani pune svoje ostave skupim jestivim uljem.