Japan
0

Ivica Osim u teškom stanju nakon moždanog udara

Sarajevo-x.com
Trener nogometne reprezentacije Japana i bivši selektor Jugoslavije Ivica Osim imao je moždani udar i nalazi se u teškom stanju, saopćila je Japanska nogometna asocijacija. Njegovo zdravstveno stanje odavno nije bilo dobro, ali se on često šalio na račun toga.

"Njegovo stanje je vrlo nestabilno i u ovom momentu nije prikladno davati bilo kakve prognoze. Nadam se da će preživjeti.", izjavio je predsjednik asocijacije Saburo Kavaguchi.

Saburo Kawaguchi kroz suze je objavio ovu vijest te je dodao kako je Osim jednostavno pao tokom noći u svom stanu u predgrađu Tokija, a odmah potom odvezen je u bolnicu. Šezdesetšestogodišnji trener je znao za svoje narušeno zdravlje , a visok pritisak mu je zadavao velike probleme.

Ipak, on se često šalio na račun svog zdravlja jer je tokom utakmice Japan – Australija, u kojoj je Japan pobijedio nakon izvođenja jedanaesteraca, otišao u svlačionicu. Medijima je kasnije rekao: "Nisam mogao ovo gledati jer bi to bilo loše za moje srce. Ne želim umrijeti dok sam trener japanske reprezentacije, želim umrijeti u svom rodnom gradu – Sarajevu“, izvijestio je AFP.

Ivica Osim se nalazi na ovoj dužnosti od 2006. a predvodio je ekipu bivše Jugoslavije u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 1990.

Kao igrač od 1960. do 1978. nosio je dres Željezničara a potom je otišao u Francusku, gdje je branio boje Strasbourga, Sedana i Valenciennesa. Nakon toga je postao trener kluba u kojemu je počeo svoju karijeru.