Svijet
0

Buchanan u novoj knjizi objavljuje "kraj Amerike"

FENA
"Amerika se raspada i vjerovatnoća njenog opstanka kao nacije je slaba - i nemoguća, ukoliko Amerika nastavi sadašnjim kursom. Mi smo na putu nacionalnog samoubistva", objavljuje Pat Buchanan.

Autor bestselera i bivši predsjednički kandidat pred pokretanjem je svoje nove epske knjige: "Dan svođenja računa: kako su arogancija, ideologija i pohlepa pocijepali Ameriku".

Ovaj put Buchanan ide dokraja.

"Amerika je u egzistencijalnoj krizi koju zemlja ne može preživjeti. Američka vojska se raspada i previše je mala da udovolji globalnim američkim obavezama. Dolar je potonuo na historijsko niski nivo i strane vlade odustaju od njega. Američka proizvodnja se ispraznila".

On dalje navodi: Najveća invazija u historiji, iz trećeg svijeta, ugrožava etnokulturnu srž zemlje, vodeći do balkanizacije i gubitka jugozapada pred Meksikom. Kultura se urušava i zemlja se dijeli po kulturnim i klasnim linijama. Fiskalna kriza se nadvija, dok problem nefinansiranja socijalne zaštite i zdravstvene zaštite ostaje netaknut. Sve te krize pogađaju Ameriku odjednom - kao savršena oluja kriza".

Buchanan, konkretno tvrdi: Pax Americana, ili era globalne američke dominacije je okončana. Borba za globalnu hegemoniju je započela između Sjedinjenih Država, Kine, ponovo uzdignute Rusije i radikalnog islama.

"Bushova invazija na Irak bila je proizvod arogancije i ideologije sekularne religije 'emokratizma, na koju je Bush prešao u danima nakon 11. septembra. Razdirana kulturnim ratom Amerika je sada počela da se cijepa duž klasnih, etničkih i rasnih linija.

Najveća prijetnja američkom suverenitetu i nezavisnosti je inicijativa globalne elite da izbriše američke granice i ujedini SAD, Meksiko i Kanadu u sjevernoameričku uniju.

Slobodna trgovina odvlači radna mjesta i tehologiju u Kinu, gurajući Ameriku u stalnu ovisnost i dug koji nikada ne može isplatiti. Jedno od šest proizvodnih mjesta u Sjedinjenim Državama nestalo je pod Bushom. Invazija trećeg svijeta kroz Meksiko veća je prijetnja naciji od bilo čega što se dešava u Afganistanu i Iraku", navodi Pat Buchanan.