Svijet
0

Bin Laden moli Evropljane da se okrenu protiv SAD-a

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vođa Al-Kaide Osama bin Laden pozvao je Evropljane da prestanu pomagati SAD-u u ratu u Afganistanu. Bin Laden se Evropljanima sa ovom molbom obratio jučer putem videosnimke objavljene na televiziji Al-Jazeera. Vođa Al-Kaide naglasio je da afganistanski narod nema nikakve veze sa napadima na New York 11. septembra 2000. godine te da zato ne mora ispaštati.

Bin Laden je naglasio da je nepravedno što su Sjedinjene Države umiješale Afganistan i njegovo stanovništvo u priču o terorističkim napadima od 11. septembra 2000. godine kazavši da je on "jedini odgovoran“ za napade na New York i Washington.

"Događaji na Manhattanu bili su osveta za američko-izraelsku agresiju nad našim narodom u Palestini i Libanu, a jedini odgovorni za to sam ja. Afganistanci i tamošnja vlada nisu znali ništa o tome i nisu bili umiješani. Amerika to zna“, naglasio je bin Laden.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Sean McCormack novi videozapis okarakterisao je kao "tipičan binladenovski potez“ i standardnu taktiku da dobije podršku Evropljana.

Protekla godina u Afganistanu bila je jedna od najsmrtonosnijih od početka američke invazije na ovu zemlju krajem 2001. godine. Naime, u 2007. godini ubijeno je 6.100 ljudi, uključujući i 800 civila.

Na novom videosnimku bin Laden naglašava da su se Evropljani priključili američkoj invaziji na Afganistan "jer nisu imali drugu alternativu osim te – da budu sljedbenici“. Snimka je na televiziji Al-Jazeera najavljena kao "Poruka evropskim narodima“.