sport
0

Bh. aplinisti osvojili himalajski vrh Ama Dablan

FENA/Sarajevo-x.com
Bosanskohercegovački alpinisti Kenan Muftić i Haris Kaladžisalihović osvojili su himalajski vrh Ama Dablam, saopćeno je iz Sportsko planirarskog društva "No Limit".

Članovi ovog sarajevskog društva u sklopu ekspedicije "Ama Dablam 2007" osvojili su izrazito težak i tehnički zahtjevan vrh visok 6848 m, koji se nalazi na jednoj od najljepših himalajskih planina.

[SLIKA]1[/SLIKA]Ovaj uspjeh predstavlja jedan od značajnijih alpinističkih rezultata u Bosni i Hercegovini poslije rata, jer se radi o tehnički najdužem i najvišem poslijeratnom usponu.

Ama Dablam sa najvišim vrhom od 6848 metara ( još se špekuliše sa visinom i od 6812 kao i 6852 m.) se nalazi 20 kilometara južno od Mount Everesta. Jedna od najljepših i najslikanijih himalajskih planina koju alpinisti još zovu i himalajski "Matterhorn“. Preduslov za uspon na ovu planinu je odlična psihofizička spremnost kao i potrebno iskustvo na vrhovima preko 5000 metara.

Bosanskohercegovački alpinizam je bogatiji za ovaj uspjeh, uz dosadašnje poput uspjeha Petra Pećanca i njegovog uspona na Mount Everest u maju ove godine, Miralema Husanovića i uspon na Mt McKinley (Denali) u junu ove godine, Naima Logića uspon na Ama Dablam 26. oktobra